Dani evropske baštine 12. septembra u Zaječaru i Negotinu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 07.Sep.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani evropske baštine 12. septembra u Zaječaru i Negotinu

BEOGRAD - Domaćini centralnog programa Dana evropske baštine u Srbiji, koji se ove godine održava 12. septembra, biće Negotin i Zaječar. Tema manifestacije koja se istovremeno održava u 49 evropskih zemalja ove godine glasi "Kulturna baština i održivi razvoj".

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da Dani evropske baštine doprinose razvoju koncepta kulturnog dijaloga, kao i promociji srpske kulture u Evropi.

Programi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << će biti realizovani u Rajačkim pimnicama (pivnicama), jedinstvenom arhitektonskom kompleksu vinskih podruma, u Narodnom muzeju u Zaječaru i na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana, koji je upisan na Uneskovu listu svetske baštine.

Bradić je podsetio da su Rajačke pimnice ove godine uvrštene na tentativnu listu Uneska, odnosno listu dobara koja će narednih godina biti nominovana za upis u Svetsku kulturnu baštinu.

U Narodnom muzeju u Zaječaru biće otvorena nova stalna postavka, rekao je direktor te ustanove Bora Dimitrijević, koji je dodao da se raduje što će posle 40 godina predmeti iz etnološke, istorijske i umetničke zbirke biti predstavljeni na novi, moderan način. Idejnim rešenjem i koncepcijom izlaganja ispričana je priča o počecima života na prostoru današnjeg grada, o lokalitetu Feliks Romulijana, o istoriji Zaječara i okoline.

Priča govori o seoskom, gradskom i duhovnom životu, ali i o kulturnoj i nacionalnoj raznolikosti stanovnika tog dela Srbije.

U Zaječaru će, takođe, biti otvorena gostujuća arheološka izložba iz Turn Severina "Rimska Drobeta i njeno područje", koju priređuje Muzej "Portile de fier" iz Rumunije.

Narodni muzej u Zaječaru osnovan je 27. marta 1951. U njegovom sastavu su Radul-begov konak, Turska vodenica, Muzej zdravstva, Zadužbina "Nikola Pašić" i arheološko nalazište Feliks Romulijana.

Feliks Romulijana, palata podignuta po zamisli imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimilijana, pripada posebnoj kategoriji spomenika rimske dvorske arhitekture. Arheolozi su na tom lokalitetu otkrili i ostatke starijeg i mlađeg utvrđenja.

Sistematska arheološka istraživanja traju od 1953. godine, a na otkrivenim objektima kontinuirano se vrše konzervatorski radovi. Od 29. juna 2007. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.