Brstina dobitnik nagrade Zoran Radmilović, 39 stepenika najbolja predstava festivala

Izvor: Blic, 18.Dec.2016, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brstina dobitnik nagrade "Zoran Radmilović", "39 stepenika" najbolja predstava festivala

Jubilarni 25. "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru zatvorenio su večeras svečanom dodelom nagrada najboljima. Prema mišljenju publike najbolja predstava ovogodišnjeg festivala je "39. stepenika" pozorišta "Boško Buha", koja je ponela i nagradu "Krstomir Milovanović" za najbolji vizuelni identitet. Žiri Zoranovih dana je nagradu "Zoran Radmilović" za najboljeg glumca festivala dodelio Branimiru Brstini za ulogu Dankana u predstavi "Makbet" Ateljea 212.

- Želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bih da napomenem koliko je važno setiti se svih onih koji nisu stigli i nisu doživeli to da dobiju "Zoranov brk" . Navešću samo one koje sam lično poznavao, sa kojima sam se družio i zbog kojih mi je žao što ne stoje ovde među nama, oni koji su ove godine otišli, to su Marinko Madžgalj, Milorad Mandić Manda. Moja drugarica sa klase koja nas je ranije napustila Sonja Savić. Jedan izuzetno zanimljiv moguć nosilac ove nagrade, koji je pre četrdeset godina umro a to je Slobodan Đurić "izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo". Verujem da su oni tamo dobro, da se dobro snalaze, da ne puštaju brkove, briju ih. I da su na dobrom mestu, čekajući da dođu oni koji su preostali. Hvala vam još jednom - rekao je Brstina, uz zahvalnost Zaječarcima za poštovanje prema pozorišnoj umetnosti kojom se Zoran bavio.

U ime pozorišta "Boško Buha" nagradu za najbolju predstavu po mošljenju publike, ali i za vizuelni identitet po mišljenju žirija, primio je Igor Bojić, upravnik pozorišta.

- Želeo da vam se svima zahvalim, posebno žiriju. U pozorištu se može raditi na različite načine, samo ne može ilegalno. Ono mora biti vidljivo. Zato me posebno raduje nagrada za vizuelnost predstave koju nosi naše pozorište. Takođe pozorišta bez glumca nema, tako da me posebno raduje i nagrada "Zoranov brk" za ulogu u "39 stepenika". Kako pozorišta bez glumca nema, nema ga ni bez publike. Najviše me raduje ocena 4.88 koju ste nam dali. To je podstrek za naš dalji rad - rekao je Bojić dodajući da sve nagrade i sve što se u budućnosti bud radilo posvećuju jednom čoveku.

- Ove nagrade koje je pozorište dobilo posvećujemo našem dragom Mandi, koji je i postavio ovu predstavu na repetoar. I sve što budemo radili, i sve za šta budemo nagrađivani posvetićemo upravo njemu - dodao je Bojić.

Pre svečane dodele nagrada zahvalnost i priznanje zaječarskoj publici odao je i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i ovogodišnji selektor festivala.

- Trideset godina pišem kritike, radim u pozorišti mislim da sam izoštrio neke kritirujeme ali kad god sam bio selektor uvek postoji užasan strah kako će publika reagovati. Selektor nikad ne pravi selekciju za žiri. Vi ste za ovih nekoliko dana pokazali izuzetno zanimanje za pozorište, imate pozorište u svom gradu i očigledno ga volite. Zaječar ima profisilisanu ozbiljnu publiku, koja ne reaguje samo na komediju nego prepoznaje i kvalitetnu i ozbiljnu dramsku umetnost - rekao je selector Milosavljević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.