Znate li šta je RABLJAONICA ili TROGODAK? Hrvatski jezik zvanično dobio osam NOVIH REČI

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 14:26

Znate li šta je RABLJAONICA ili TROGODAK? Hrvatski jezik zvanično dobio osam NOVIH REČI

Tradicionalno, kao i svake prethodne godine.
Hrvatski jezik dobio je osam novih reči kojima će biti zamenjene strane koje su često u upotrebi, s ciljem očuvanja lingvističke kulture koju Hrvati godinama unazad gaje.
Fondacija "Dr Ivan Šreter" i časopis "Jezik" objavili su osam reči koje su ušle u uži krug za najbolju novu hrvatsku reč, ali ove godine niko nije nagrađen.
Časopis "Jezik" prikupljao je reči od 1. januara do 22. decembra 2023. godine, a na konkurs se javilo 113 osoba, predložene su 303 reči. Nijedna reč nije dobila toliko glasova da bi bila nagrađena pa je ovo 18. takmičarsko kolo ostalo bez pobednika.
Bez obzira na to što nagrada izostaje, treba istaći nekoliko...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.