Znate li ŽAŠTO banane imaju uvek ISTU ŠIFRU na kasi? Otkriven razlog kojeg se NIKO ne bi setio

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2024, 23:43

Znate li ŽAŠTO banane imaju uvek ISTU ŠIFRU na kasi? Otkriven razlog kojeg se NIKO ne bi setio

Banane su najprodavanije voće na svetu.

Širom sveta, verovali ili ne, banane su mnogima omiljeno voće. Gde god da odete, nema šanse da ih nećete naći na policama prodavnice.

Američki trgovački div Volmart istakao je da su banane kao najprodavaniji proizvod još od 2015. godine, a situacija se nije promenila ni do danas.

Može se reći da je slična situacija i u Srbiji, gde su banane u prvih pet najprodavanijih proizvoda u svakoj radnji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Ono što je zanimljivo jeste da ovo voće dolazi u različitim sortama, sa preko hiljadu vrsta koje se uzgajaju od retkih proizvoda koji nisu sezonski, već se mogu uzgajati tokom cele godine, prenosi "Index".

Takođe je neobično to, da se najviše banana konzumira u Ruandi, gde prosečan stanovnik godišnje pojede čak 279 kg ovog voća.

Prehrambena industrija koristi sedmo-stepenu skalu boja kako bi utvrdila zrelost banana. Neki ljudi preferiraju da kuvaju potpuno zelene banane pre konzumacije, dok drugi biraju skoro smeđe banane zbog njihove slatkoće, koja ih čini odličnim dodatkom kolačima i napicima. Interesantno je i to da čak 95% banana koje se mogu naći u prodavnicama pripada sorti kavendiš.

U 2019. godini, u Srbiju je uvezeno čak 77.867 tona banana, čija je ukupna vrednost iznosila 50,7 miliona evra. Ovi podaci jasno ukazuju na neopisivu popularnost i zastupljenost banana na tržištu, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.