Želite da doživite stotu? Genetika je sve, ali ima nešto i u količini kafe koju pijete

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želite da doživite stotu? Genetika je sve, ali ima nešto i u količini kafe koju pijete

Naučnici sa Akademije Salgrenska u Švedskoj pratili su zdravlje 855 muškaraca rođenih u Geteburgu 1913. godine, a čak desetorica njih je doživelo stotu.

Lars Vilhelmsen, koji je bio uključen u ovu studiju poslednjih 50 godina, našao je ono što je bilo zajedničko ovim muškarcima.

- Naša preporuka svima koji žele da dožive stotu je da ostave cigarete, da održavaju zdrav nivo holesterola, kao i da ograniče unos kafe na četiri šoljice dnevno - savetuje Lars.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Naučnici su takođe primetili da su na njihov dug život uticali faktori na koje i ne možemo mnogo da utičemo, kao što su dobar društveni status ili genetika. Od onih koji su doživeli stotu, dvojica su obolela od demencije, a jedan je odustao od daljeg učestvovanja u istraživanju zbog ličnih razloga.

Ipak, zajedničke karakteristike preostalih sedam učesnika su: ni jedan nije pušio, većina njih je nosila naočare i svi su bili vitki i imali dobro držanje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Do stote uz 4 šolje kafe dnevno

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2015

Naučnici sa Akademije Salgrenska u Švedskoj pratili su zdravlje 855 muškaraca rođenih u Geteburgu 1913. godine, a čak desetorica njih je doživelo stotu...Lars Vilhelmsen, koji je bio uključen u ovu studiju posljednjih 50 godina, našao je ono što je bilo zajedničko ovim muškarcima..."Naša...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.