Zbog Srbije izgubio i carstvo i glavu: Ko je bio car Nikolaj Drugi?

Izvor: BKTV News, 02.Apr.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Srbije izgubio i carstvo i glavu: Ko je bio car Nikolaj Drugi?

Srpski dušebrižnik, ruski car Nikolaj Drugi, napokon će dobiti dostojno obeležje u glavnom gradu Srbije, s obzirom da će mu se Beograd odužiti postavljanjem monumentalnog spomenika, u parku između nekadašnje zgrade republičke skupštine i Ruskog doma. Time će biti ispravljena višedecenijska nepravda prema tom velikom prijatelju i pokrovitelju srpskog naroda, koji je ostao upamćen po mnogim izjavama i postupcima koji svedoče u prilog toj činjenici.

Podsetimo, u manifestu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << objavljenom povodom njegove objave rata Austrougarskoj i Nemačkoj 2. avgusta 1914. godine, Nikolaj Drugi Romanov je doslovno izjavio: „Rusija, koja je jedan narod po veri i krvi sa slovenskim narodima, nikada nije gledala na njihovu sudbinu ravnodušno. Sa posebnom snagom probudila su se bratska osećanja ruskog naroda prema Slovenima poslednjih dana, kada je Austrougarska objavila Srbiji očigledno neprihvatljive zahteve za svaku nezavisnu državu.“
Još veći utisak je ostavila njegova pretnja u kasnijem toku sukoba – da će Rusija istupiti iz Prvog svetskog rata ukoliko saveznici ne pruže hitnu pomoć srpskoj vojsci, čime je bukvalno sprečio njenu potpunu propast. Takođe, nikako ne bi smela da se prepusti zaboravu ni poruka ruskog cara Nikolaja Drugog u kojoj je između ostalog kazao: «Nećete mi zameriti, gospodo, što sam pre svega Rus i što su mi najbliži interesi Rusije, ali vas uveravam da sam odmah posle toga Srbin i da su mi najbliži interesi srpskog naroda».
Prema tome, čak i da u svom životu nije uradio i izrekao ništa više od malopre navedenog, car Nikolaj bi bio dostojan da mu Beograd podigne spomenik u znak neprolazne zahvalnosti i poštovanja, što će se uskoro zaista i desiti jer je spomenik donirala Ruska Federacija, a biće podignut pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Inače, taj upečatljivi spomenik koji će se nalaziti u centralnoj beogradskoj Ulici Kralja Milana, biće okruženom parkom kog će na poseban način urediti skupština grada u saradnji sa pojedinim ruskim kompanijama, a gradski funkcioneri su tim povodom dali obrazloženje „da je naša obaveza da se odužimo čoveku koji je nešto konkretno učinio za naš narod“.
Takođe, bilo bi sasvim nepravedno zaboraviti sve ranije inicijative da se podigne spomenik caru Nikolaju, a poslednji u nizu je bio veoma posećeni dobrotvorni koncert u Ruskom domu u Beogradu, koji je održan krajem prošle godine, na kome su se prikupljala sredstva upravo za finansiranje obeležja poslednjem ruskom monarhu u glavnom gradu Srbije.
Naposletku, da bi se razumeo razlog zbog čega je ovakav spomenik odavno bio neophodan, bilo bi dovoljno navesti reči srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, koji je žrtvu Nikolaja Drugog Romanova uporedio sa žrtvom cara Lazara, rekavši da je – „Nikolaj žrtvovao sebe i svoje da bi pomogao srpskoj braći“. Međutim, kako vidimo ovih dana, stara nepravda je na dobrom putu da bude ispravljena, a konačno će biti otklonjena kada se spomenik ruskom caru u dogledno vreme bude pojavio u novom parku u centru Beograda.
Izvor: Glas Rusije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.