Zašto se kaže lije krokodilske suze? Mnogi greše u svakodnevnom govoru, a nije reč o bilo kakvom plakanju

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 20:07

Zašto se kaže lije krokodilske suze? Mnogi greše u svakodnevnom govoru, a nije reč o bilo kakvom plakanju

Ovaj izraz ima i svoj opozit, a nastanak je suštinski isti.

Za čoveka koji se pretvara da je ojađen i ožalošćen zbog nečije nesreće, a u stvari se tome potajno raduje, koji javno oplakuje žrtvu vlastitog nasilja ili spletke, kaže se da lije (ili roni) krokodilske suze.

Krokodilske suze su, dakle, izraz koji znači krajnje licemerje, on označava lažno sažaljenje, lažno izražavanje žalosti i slično.

Mnogi u svakodnevnom govoru ovaj izraz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će primeniti za bilo kakve suze, najčešće krupne, ali nastanak ovog izraza nema veze sa tim.

Krokodil je strašna zver, krvoločna i bezdušna, pa je čudno da uopšte može da plače, a kamoli nekoga da žali, makar i uz pretvaranje.

Kako su, onda, lažne suze povezane upravo sa krokodilom?

Razloga za to ima. Krokodil zaista nekada plače, ali ne od tuge i žalosti, već zato što su mu suzne i pljuvačne žlezde u tesnoj vezi, pa kad proždire žrtvu, refleksno suzi, pušta krupne suze.

Narodi koji žive u krajevima gde ima krokodila zapazili su tu pojavu, pa su počeli verovati da krokodili oplakuju svoje žrtve. Otuda, onda, i izraz krokodilske suze - lažne suze, lažno sažaljenje, istaknuto je u knjizi Milana Šipke "Zašto se kaže?"

Za lažni i neiskreni smeh često se kaže krokodilski smeh.

Lako je objasniti kako je nastao ovaj izraz. Pošto su krokodilske suze lažne suze, pridev krokodilski dobio je značenje - lažan, pa je tako i lažni smeh postao krokodilski smeh.

Srbija Danas/V.Janković

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.