Zašto je kursor u obliku strelice nagnut?

Izvor: BKTV News, 01.Mar.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je kursor u obliku strelice nagnut?

Da li ste se ikada pitali zašto je strelica pokazivača miša nagnuta ulevo? U zapisima iz 1981. godine, koji otkrivaju mnoge detalje o prvom računarskom grafičkom okruženju, je i taj zašto strelica miša ne stoji uspravno.

Prvi kursor miša je bio uspravan, kako ga je i zamislio Daglas Engelbart, tvorac računarskog miša. Iako je uspravni pokazivač miša olakšao izbor teksta i mnoge druge akcije na kompjuterima, on nije ostao takav.
Kada je stigao prvi grafički >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << interfejs za operativni sistem XEROX PARC (Palo Alto Research Center), iako nije bila reč o komercijalnom proizvodu, postojao je problem. Ograničenja po pitanju rezolucije ekrana i samog XEROX PARC-a su igrala veliku ulogu i u dizajnu strelice miša. Tada je i doneta odluka da se kursor ne poveća, nego da se jednostavno nagne u stranu za 45 stepeni, kako bi bio lakše uočljiv, ali iste veličine.
Danas, prošle su 33 godine od tog poteza, a nagnuti kursor miša zadržao se na našim ekranima. Naravno, biće uz nas u tom obliku dok u potpunosti ne pređemo na uređaje osetljive na dodir.
Izvor: Mondo
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Zašto je kursor miša nagnut?

Izvor: B92, 01.Mar.2014

Čini se kako na kraju ipak postoji razlog zašto je kursor miša na ekranu vašeg kompjutera nagnut, a ne uspravan...Dokument iz 1981. otkriva detalje iz prvog kompjuterskog grafičkog sistema u istoriji, a koji pak sadrži i informacije zašto poznata 'strelica' u koju gledamo svaki dan nije uspravna..Verovali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.