Voda na Zemlju nije stigla kometom, odakle onda potiče?

Izvor: Telegraf.rs, 12.Dec.2014, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda na Zemlju nije stigla kometom, odakle onda potiče?

Poreklo vode na Zemlji je uvek aktuelno pitanje među naučnicima, a novi nalazi za komete 67P nudi nove konkretne odgovore na to pitanje

Otkad je misija Roseta uspela da sustigne kometu 67P Čurjumov Gerasimenko, naučnici su čekali da pristignu nalazi vode, kako bi mogli da je uporede sa vodom na Zemlji, o čijem poreklu se vode brojne debate.

Sada, kada su rezultati pristigli, izgleda da komete više nisu glavni osumnjičeni za nastanak vode na planeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Zemlji, jer se nalazi sa komete ne poklapaju sa nalazima sa Zemlje. Naučnici sada imaju nove osumnjičene, a to su asteriodi, mada neki još uvek ne žele da tako lako otpišu komete.

Foto: NASA

Naučnicima je jako bilo bitno da dobiju uzorke vode sa komete, kako bi mogli da uporede odnose vodonika i deuterijuma, tačnije vodonika sa jednim neutronom viška. Ovaj element formira takozvanu lakšu ili težu vodu, koja se znatno duže zadržava u istom sastavu, pa se više informacije može dobiti iz iste.

Ideja naučnika je da se prikupi što više dokaza sa asteroida i kometa i da se tako otkrije odakle voda sa Zemlje vodi poreklo. Odnos vodonika i deuterijuma do sada je pronađen na 11 nebeskih tela, ali se za sada samo jedan poklapa sa Zemljom, a to je kometa 103P Hartli 2.

Nakon svih ovih otkrića, naučnici su sve više počeli da se okreću ideji da su zapravo asteroidi ti koji su doneli vodi na našu planetu, jer su određeni meteoriti koji su dolazili sa asteroida imali isti odnos vodonika i deuterijuma kao Zemlja. Međutim, još se ni komete ne mogu isključiti, jer ovo nisu konkretni nalazi, već nalazi isparenja vode oko komete.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.