Vlada Srbije predstavila strategiju uništavanja ekonomija susednih zemalja

Izvor: Njuz.net, 02.Jun.2011, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije predstavila strategiju uništavanja ekonomija susednih zemalja

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeVlada Srbije najveću pomoć će imati od domaćih stručnjaka koji rade u regionu

BEOGRAD, 2. jun 2011, (Njuz) - Vlada Srbije predstavila je juče novu strategiju za jačanje ekonomije Srbije koja će biti zasnovana na uništavanju susednih ekonomija.
Na konferencije za novinare predstavljen je plan koji bi, kako je rečeno, trebalo da Srbiju pomeri sa dna regionalne ekonomske lestvice, a koji podrazumeva podrivanje ekonomija susednih zemalja spolja i iznutra.
- Nova ekonomska >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << strategija Srbije zasnovana je na potpuno revolucionarnom pristupu. Do sada smo išli linijom manjeg otpora koji je podrazumevao jačanje sopstvene ekonomije i zdravu kompeticiju sa susedima. Međutim, pokazalo se da je takav metod potpuno neefikasan, dug i pogrešan. Stoga smo na sednici Vlade usvojili strategiju koja za krajnji cilj ima uništavanje ekonomije susednih zemalja, što će rezultovati vraćanjem Srbije na lidersku poziciju u regionu. Težak posao je pred nama, ali istrajaćemo - rekao je premijer Vlade Srbije Mirko Cvetković.
Strategija zvanično počinje da se primenjuje danas, ali je njena implementacija počela još pre više decenija, kada je Srbija započela sa „odlivom mozgova“.
- Iako su mnogi mislili da mladi iz Srbije odlaze u region i svet zato što ovde nemaju perspektivu i ne vole Srbiju, istina je potpuno drugačija. Oni su otišli upravo zbog velike ljubavi prema Srbiji, u svetu su zauzeli važne pozicije i čekali početak zvanične primene ove strategije. Pojedini stručnjaci su smatrali da bi oni više mogli da pomognu Srbiji ako bi se vratili u zemlju, ali oni zapravo mogu znatno veći doprinos da daju radom u državama u okruženju. Sada će moći da, sa važnih pozicija na kojima se nalaze, započnu slabljenje stranih ekonomija, čime će doprineti uzdizanju domaće ekonomije – rekao je Cvetković je na konferenciji za štampu.
Ekonomski analitičar Bojan Pešić kaže da nova ekonomska strategija svakako može da donese oporavak srpskoj ekonomiji, a da je takvih primera već bilo.
- Još je Adam Smit rekao da je lakše uništiti tuđe nego stvoriti svoje i to je sasvim tačno. Sjedinjene Američke Države su upravo to uradile tokom svetske ekonomske krize, a Srbija sada sledi taj model na regionalnom nivou i to je dobro. Već godinama Srbija forsira klasičan tržišni kompetitivni model koji je neefikasan, a strategiju koja ne daje rezultate treba menjati - rekao je Pešić za Njuz.
Za sada nisu obelodanjeni konkretni metodi nove ekonomske strategije, ali se očekuje da će to biti učinjeno narednih dana, kako bi susedne zemlje mogle da izvrše neophodne pripreme za predstojeće uništavanje njihovih ekonomskih sistema.
Nenad Milosavljević

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.