Verovali ili ne ovo je mozak  (FOTO)

Izvor: S media, 16.Dec.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verovali ili ne ovo je mozak (FOTO)

Iako niko ne može da kaže da je video um, nauka je u poslednjih nekoliko decenija napravila velike korake da bi razumela tajnu mozga i njegove uloge u procesima razmišljanja, osećanja, uživanja i patnje.

Uprkos naučnom i tehnološkom napretku, ovo je fascinantno i složeno područje i danas jedan od najvećih misterija u svemiru čak i neurolozima, a kamoli laicima.

Neurolog Carl Sćoonover (27) sa Univerziteta Columbia odlučio je zbog toga da napiše knjigu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koja će prosečnog čitaoca upoznati s istorijom i dostignućima u istraživanjima mozga i uma uz pomoć prelepih fotografija.

Njegova knjiga 'Portraits of the Mind: Visualizing the Brain From Antiquity to the 21st Century', koju je objavila izdavačka kuća Abrams, predstavlja vizualnu istoriju istraživanja ljudskog mozga od srednjovjekovnih crteža prvih naučnika do fotografija koje se danas stvaraju najsuvremenijim tehnologijama.

Ljudska lobanja na kojoj je ucrtan crtež nepoznatog frenologa iz 19. veka. Prema toj danas odbačenoj teoriji ispupčenja na lubanji otkrivaju veličine određenih delova mozga i time njegove kognitivne i moralne sposobnosti

Misterija čula mirisa

Crtež šula mirisa kod psa koji je napravio italijanski lekar Camillo Golgi. Strukture su otkrivene revolucionarnom metodom bojenja živčanog tkiva koja nosi njegovo ime.

Pozadina vida

Neuroni u mrežnici miša označeni su fluoroscentnom bojom uz pomoć genetski kodiranih proteina. Ovi neuroni beleže kretanje objekata prema gore.

Umreženi um

Mikro-fotografija molekularne strukture aksona koji omogućava stvaranje složene mreže mozga.

Rađanje misli

Mikro-fotografija hipokampusa miša, područja odgovornog za učenje i pamćenje.

Svemir neurona

Fotografija delića od mnoštva neurona u transgeničkom području mozga miša.

Tragovi udara

Fotografija mozga pacijenta koji je doživio udar u području talamusa snimljena magnetskom rezonancom. U donjem delu snimka vidi se šteta nastala na aksonima.

Mikro-fotografija krvnih žila koje hrane neurone u cerebralnom korteksu – vidi se glavna žila i mreža kapilara

(tportal.hr)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.