VIDEO: Eksplozivno ljuštenje stijena zabilježeno kamerom

Izvor: Cafe.ba, 20.Sep.2014, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Eksplozivno ljuštenje stijena zabilježeno kamerom

Geološke procese nije lako snimiti. Mnogi od njih su rijetki i završe se za tren, pa je mala vjerovatnoća da će ih vidjeti. Ponekad se odvijaju tako usporeno, da ih i ne primjećujete, a ponekad su i suviše opasni da biste da biste smjeli da ih osmotrite izbliza.

Snimak zabeležen na planini Sijera Nevada (Kalifornija), prilika je da vidite jedno od takvih geoloških čuda.

Eksfolijacija (ljuštenje, perutanje stijena) je oblik raspadanja stijena u kome zakrivljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << površinski dijelovi stijene pucaju i odvajaju od donjeg dijela, pri čemu nastaju "kupole" poput spektakularnog Haf Doma u Josemiti nacionalnom parku.

Vjeruje se da je to posljedica procesa “pražnjenja”, u okviru koga se pod uticajem erozije skida površinski sloj stijene, oslobađajući pritisak.

Ovaj proces se obično odigrava sporo, ali eksfolijacija koja je počela trećeg avgusta i još uvijek traje pored jezera Tvejn Hart nešto je sasvim drugo.

Pogledajte video koji je na licu mjesta snimio korisnik Jutjuba “Dotysan”.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.