Udruženje književnika Srbije najavljuje protest zbog niske otkupne cene knjiga

Izvor: Njuz.net, 15.Jul.2013, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje književnika Srbije najavljuje protest zbog niske otkupne cene knjiga

Napomena: Ova vest je šaljive prirode
Pisci najavljuju da će blokirati kafane

BEOGRAD, 15. jul 2013, (Njuz) – Ukoliko država ne utvrdi višu otkupnu cenu knjiga, srpski pisci blokiraće vitalne kafane u zemlji, najavilo je danas Udruženje književnika Srbije.

Pisci smatraju da je otkupna cena njihovih ovogodišnjih izdanja sramotno niska i da sa njom ne mogu da pokriju ni osnovne troškove pisanja.
- Da bi objavio novu knjigu aforizama, pesama ili eseja savremenom srpskom piscu potrebno je najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << šest meseci svakodnevnog rada, dok mu za novi roman treba čak i mesec dana više. Pa izračunajte sami koliko u tom periodu autor potroši struje, interneta, alkohola pa i psihoaktivnih supstanci. Kad završi rukopis pisca tek očekuju izdaci oko plaćanja naručenih recenzija i ubeđivanja izdavača da knjigu objavi. Tu međutim nije kraj, jer posle izlaska knjige iz štampe tu su i troškovi čašćavanja rodbine i prijatelja, a o plaćanju književnih kritika i podmićivanju urednika kulturnih dodataka u dnevnoj štampi da se i ne govori – rekao je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije.
Ukoliko država ne utvrdi višu otkupnu cenu ovogodišnjih izdanja pisci prete da će za početak blokirati ulaz u restorane Klub književnika u Francuskoj 7, kao i ulaze u kafane „Šumatovac“, „Mornar“ i „Zora“. U slučaju da njihovi zahtevi ni tada ne budu ispunjeni protest će radikalizovati tako što će svoje knjige početi da poklanjaju prolaznicima u Knez Mihailovoj ulici, što bi moglo da dovede do ozbiljnog poremećaja kako čitalaca, tako i tržišta knjiga.
- Knjižarski lanci već godinama drže monopol nad otkupom i preprodajom knjiga kako u zemlji tako i u inostranstvu. Besramno se bogate nad našim radom, zarađuju milione, a nama piscima ostaju samo mrvice. Mi pisci nemamo novca da osnujemo svoju knjižaru i zato svake godine pristajemo na ovakvu ucenu. Vreme je da se kaže dosta – rekao je Andrić.
Pisci traže da ovogodišnja zagarantovana otkupna cena za knjige aforizama, pesama, priča i eseja bude 350 dinara po komadu, a da otkupna cena romana bude 50 dinara više, kao i da im knjižari otkupe sve proizvedene količine.
Bojan Ljubenović

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.