U poslednjem pećinskom selu u Kini i dalje živi 100 ljudi

Izvor: B92, 11.Avg.2016, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U poslednjem pećinskom selu u Kini i dalje živi 100 ljudi

Veruje se da je selo Žongdong u provinciji Guižou u Kini naseljeno tokom cele godine, a njegova specifičnost je to što se nalazi unutar prirodne pećine u kojoj živi blizu 100 stanovnika.

Na 1.800 metara nadmorske visine pećini se može pristupiti nakon sata pešačenja, a zbog takve nepristupačnosti zajednica koja živi unutra mora se boriti za opstanak.

Da stvar bude gora, vlada je izjavila kako "Kina nije društvo pećinskih ljudi" i zatvorila je seosku školu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je počela sa radom početkom 2011. godine.

Deca sada moraju da pešače i do dva sata svakog jutra i večeri kako bi pohađala nastavu u drugoj školi. U pećini imaju čak i košarkaški teren.

U cilju poboljšanja životnog standarda seljana, stariji ljudi su pokušavali da lobiraju kod lokalne samouprave da im izgradi put koji bi povezivao pećinu s postojećom infrastrukturom.

Stanovnici sela Žongdong povremeno imaju pristup televiziji i novinama i sve dok bude tako, selo će i dalje u velikoj meri biti isključeno iz spoljnjeg sveta.

.

.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.