U Varšavi useljena najuža zgrada na svetu

Izvor: Blic, 20.Okt.2012, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Varšavi useljena najuža zgrada na svetu

U Varšavi je danas svečano otvorena i useljena najuža zgrada na svetu, dvospratnica u najužem delu široka svega 92 centimetra, namenjena stranim umetnicima koje poziva u goste poljska prestonica.

Zgrada je ustvari umetnička instalacija smeštena u uzani prostor širok između 92 i 152 centimetara, između dve zgrade u centru Varšave.

Blizu je mesta gde je u vreme Drugog svetskog rata i nacističke okupacije Varšave stajao drveni most koji je spajao dva dela nekadašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << varšavskog jevrejskog geta.

Zgrada koja ima jedan mali stan, na prvom spratu radnu sobu, kuhinju i

kupatilo, a na drugom spratu spavaću sobu, dobila je ima Dom Kereta, po

svom prvom stanaru - izraelskom piscu poreklom od poljskih Jevreja

koji su preživeli holokaust Edgaru Keretu.

- Odlučio sam da posvetim zgradu Keretu jer on u sebi spaja poljsku i

jevrejsku istoriju koja je tako važna za ovaj deo grada. Na prvi pogled izgledalo je nemoguće da se zgrada smesti u tako uzan prostor. Dom Kereta treba da opovrgne taj utisak i da dalje širi pojam nemoguće arhitekture - kazao je autor najuže kuće na svetu, arhitekta Jakub Ščensni.

- Majka se nikada nije vratila u Poljsku, ali za nju je važna sudbina mog stvaralštva u zemlji iz koje sam poreklom. Kada je pročitala prevod moje prve knjige na poljski, kazala mi je da više nisam izraelski pisac već poljski pisac u izgnanstvu - kazao je prvi stanar najuže zgrade na svetu, Edgar Keret.

- Ta kuća izgleda kao da istorija za nju nije ostavila mesto, isto kao moju za porodicu koja je nekada imala kuću u ovom gradu a sad je više nema - rekao je Keret.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.