„Top je bio vreo” je priča o tragičnom detinjstvu

Izvor: Press, 28.Feb.2014, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Top je bio vreo” je priča o tragičnom detinjstvu

Tihomir Stanić, producent filma „Top je bio vreo” izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sava Centru da je bio izuzetno srećan kada je dobio prava da snimi ovaj film, kao i da je veoma ponosan na to delo.
– Nažalost, u regionu nam je bilo veoma teško da nađemo koproducente. Ipak, u ključnom trenutku u projekat je ušla Radio televizija Republike Srpske, te je film posle mnogo muke dovršen – istakao je Stanić i priznao da nekim glumcima još uvek duguje honorare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> Reditelju i scenaristi filma Bobanu Skerliću, ovo je prvi film nakon 17 godina. On je istakao da je glavna tematika ovog filma ugroženo i traumatizirano detinjstvo koje je nazasluženo trpelo.
– Deca su ta koja su najviše oštećena. Ovaj film pokazuje da postoje ljudi i zlikovci, bez obzira na njihovu nacionalnost – istakao je Skerlić.
On nije želeo previše da komentariše svoj odnos sa Vladimirom Kecmanovićem koji je napisao roman po kome je sniman film „Top je bio vreo”.
Glumica Anita Mančič rekla je da joj uopšte nije bilo teško da iznese ulogu Hatidže, kao i da joj je bilo veoma važno da ovim filmom niko ne bude dodatno povređen.
– Ovo je u suštini priča o ljudskoj sudbini, koju nismo mi birali, već neko drugi koji je odlučio da smo različiti. Ti događaji su za mene nakon toliko godina i dalje nerazumljivi i veoma potresni – izvalila je ona.
Bojana Maljević koja u ovom filmu ima epizodnu, ali veoma upečatljivu ulogu takođe se složila sa Anitom da joj nije bilo teško da uđe u svoj lik.
– Moj lik, Muslimanke Munevere, bio je veoma vešto, lako i lepo opisan. Ona je sticajem okolnnosti bila u mogućnosti da pomaže drugima, što je i činila. Tako mirna i nenametljiva došla je do svog zaključka o tom ratu, a ja sam se trudila da to prenesem onako kako sam razumela – rekla je ona i dodala da se raduje premijeri kada će film pogledati po prvi put u finalnoj verziji.
Vođu paravojne, ustvari kriminalne formacije Ahmu efektno igra Nikola Ðuričko. Aleksandar Stojković, glumac iz Banja Luke u ulozi pripadnika te grupe, rekao je da na ovim prostorima nije teško naći model za te likove iz lokalne bande sumnjivog moralnog i intelektualnog kapaciteta.
Dečake su igrali Stanislav Ručnov, Muhamed Dupovac i Kenan Musić, a komšije Slavko Štimac, Milica Mihajlović, Mugdim Avdagić, Sandra Ljubojević, Enver Petrovci, Ivica Vidović...
Film će biti prikazan na festivalu u Sarajevu, a na u panu je da najesen bude na redovnim biskopskim repertoarima u Srbiji.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.