Tiramisu u čaši – lagani dezert za prave sladokusce

Izvor: Piplmetar.rs, 20.Jan.2024, 19:30

Tiramisu u čaši – lagani dezert za prave sladokusce

Lagan, dekorativan i preukusan tiramisu u čaši postaće vaš omiljeni kolač. Ukus kafe nije dominantan, nego se samo nazire u bogatom filu.
Kremaste poslastice obožavamo, posebno ako se veoma brzo spremaju, a uz to su i ukusne!
Gde je nastao tiramisu? Tiramisu je klasičan italijanski desert koji se sastoji od reda natopljenih piškota u kafi, sloja kremastog filma od mascarpone sira, šećera, jaja i kakao praha. Reč „tiramisu“ potiče od italijanskog izraza „tirami >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << su,“ što znači „podiži me“ ili „uzmi me gore.“ Ovaj omiljeni desert smatra se tradicionalnim u Italiji, posebno u regiji Veneto. Popularnost tiramisua proširila se širom sveta zbog svoje jedinstvene kombinacije tekstura i ukusa, te se često priprema i u različitim varijacijama širom globalne kulinarske scene.
Kako se pravi tiramisu u čaši? Ne brinite, ovaj recept je krajnje jednostavan!
Sastojci:
3 žumanceta
100g šećera
300g maskarpone sira (umesto njega možete koristiti i svež krem sir)
2 vanil šećera
300ml slatke pavlake
300g piškota
100ml kafe bez šećera (turska ili nes)
malo kakao praha za ukrašavanje
Priprema:
Umutite žumanca i šećer, pa ih skuvajte na pari. Kada se potpuno ohladi, u nju lagano umešajte sir i vanil šećer. Morate dobiti kompaktnu masu. U posebnoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku, pa je dodajte smesi od sira i žumanaca. Izmešajte kako bi se sve sjedinilo. Umačite piškote u hladnu, unapred pripremljenu kafu. Uzmite malo šire čaše, recimo, kao za viski. Na dno izmrvite piškote natopljene kafom. Na njih namažite sloj fila, a potom pospite sa malo kakaa ili narendanom čokoladom. Stavite u frižider na najmanje 30 minuta. Prijatno!
lepotaizdravlje.rssveta_zarzamora/istock/gettyimagesplus
Nastavite da čitate
?>



Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.