Izvor: Njuz.net, 13.Sep.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više tinejdzera otežano hoda ako se ne pridrzava za telefon

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeBEOGRAD, 13. septembar 2016, (Njuz) – Sve više mladih osoba uzrasta od 12 do 18 godina ima problema sa hodanjem ukoliko se prilikom koračanja ne pridržava za mobilni telefon, pokazuju najnovija istraživanja Instituta u Sremskoj Kamenici, a prenosi Njuz.
Ispitivanja su pokazala da tinejdžeri koji prilikom hodanja nemaju mobilni telefon u rukama često gube ravnotežu i jedva ostaju na nogama.
– Istraživanje je rađeno na zahtev roditelja koji su primetili smetnje u kretanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << kod svoje dece adolescentskog uzrasta. Sva deca su prohodala na vreme i do puberteta koračala bez problema, ali potom odjednom počinju da pokazuju znake nesigurnosti i otežanog kretanja. Nijedno od ponuđenih ortopedskih pomagala nije dalo pozitivne razultate, sve dok tinejdžerima u ruke nismo tutnuli mobilne telefone. Istog trenutka oni počinju da hodaju kao preporođeni – kaže dr Zorica Kuburović, šef istraživačkog tima.
Analize su pokazale da tinejdžeri koji u rukama imaju mobilne telefone imaju bolje motoričke sposobnosti od ostalih.
- Ono što je za starije osobe štap to je za adolescente mobilni telefon, dakle potpora i čvrst oslonac. Primetili ste da se mladi u tramvajima ili trolejbusima više uopšte ne pridržavaju za rukodržače već samo za telefone i sasvim uspešno održavaju ravnotežu. Da li ste čuli da je neki tinejdžer na taj način povredjeni, naravno da niste – kaže dr Kuburović.
Stručnjaci su utvrdili da kod većine tinejdžera usled stalnog korišćenja telefona razvila posebna vrsta perifernog vida pomoću kojeg uspešno izbegavaju prepreke na svom putu, ali i u komuniciraju sa okolinom.
- Ima mnogo primera da deca sasvim lepo razgovaraju sa svojim roditeljima a da ih uopšte ne gledaju, već sve vreme kuckaju poruke. Osam od desetoro tinejdžera nije moglo da nam opiše kako njihovi mama i tata izgledaju jer ih već godinama nisu videli. Preostalo dvoje nam je dalo tačan opis jer su sa svojim roditeljima prijatelji na Fejsbuku – kaže dr Kuburović.
Bojan Ljubenović

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.