Švajcarski spa-centar priprema najveći 3D spektakl u prirodi

Izvor: B92, 12.Jul.2017, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarski spa-centar priprema najveći 3D spektakl u prirodi

Jedan klanac u Švajcarskoj, koji je vekovima bio lečilište, uskoro će se pretvoriti u najveće projekciono "platno" na svetu.

Termalni izvori Tamina terme već vekovima privlače posetioce, koji će sada, pored opuštanja i lečenja, imati priliku da uživaju u jedinstvenom vizuelnom spektaklu.

Reč je o projektovanju 3D efekata na stene unutar klanca, od kojih su neke visoke i do 80 metara. Svake večeri od 18h će svetlosna projekcija zauzimati gotovo 1.000 metara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stena

Novo multimedijalno iskustvo biće dostupno svima sve do oktobra.

Klanac ima bogatu istoriju. Do 13. veka monasi koji su živeli u obližnjem manastiru Fafers nisu imali objašnjenje za to zašto se iz bezdana izdiže jaka para, ali je misterija rešena 1242. kada je otkriven termalni izvor.

Dobio je status lečilišta 1535. kada je slavni doktor i filozof Paracelzus utvrdio njegova lekovit svojstva, a od tada su ga posećivali mnogi ljudi, uključujući i slavne Rajner Mariju Rilkea, Fridriha Ničea, Tomasa Mana i Tomasa Edisona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.