Srbin sedeo sa Hitlerom u školskoj klupi: Ponekad je čak i prepisivao od mene

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin sedeo sa Hitlerom u školskoj klupi: "Ponekad je čak i prepisivao od mene"

Hristifor Crnilović iz Vlasotinaca u Minhenu je 1903. godine sedeo u klupi likovne škole zajedno sa Adolfom Hitlerom koji je ponekad čak i prepisivao od njega!

"Tačno je da je Hristifor bio u minhenskoj školi crtanja sa Hitlerom", rekao je za Kurir Srboljub Takić, direktor Narodne biblioteke "Desanka Maksimović" u Vlasotincu, i dodaje da u pisanim dokumentima stoji da su Hristifor i Hitler u dva navrata bili u školi na pripremnoj nastavi kod Antona Ažbea, da bi polagali >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prijemni ispit za upis na državnu Akademiju likovne umetnosti.

Profesor slikarstva Karl fon Mara zapisao je da se Hitler interesovao za Hristifora. Često je od Hristifora tražio savet, dugo gledao njegove slike i sa njim razgovarao.

Hitler je teatralno, mašući rukama, objašnjavao Hristiforu nešto, a ovaj bi ga prekrštenih ruku gledao, povremeno klimanjem glave odobravao ono u šta je ovaj pokušava da ga ubedi i smeškao se. I poznati profesor slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti Gabrijel fon Hakl je pisao o druženju Hristifora sa Hitlerom:

"Imao sam utisak da je Hitler hteo da preko Hristifora dođe do Akademije, što je ovaj i pokušavao".

U jesen 1903. godine u Minhenu su počeli da pohađaju školu crtanja Antona Ažbea. Razišli su se jer je Hristifor upisao Akademiju likovne umetnosti, a Hitler je, i pored upornog nastojanja, morao da odustane. Nakon toga je krenuo drugim putem.

Prema rečima Zorana Davinića, poznatog vlasotinačkog satiričara, postoje beleške iz kazivanja pokojnog velikog dobrotvora Hristifora Crnilovića koji do detalja opisuje Hitlera kakav je bio kao đak.

Više puta mu je ovaj znameniti Vlasotinčanin davao da koristi i prepisuje njegove odgovore, skice i slike, a kad bi Hitler, koji je bio vrlo rečit, počeo da muca jer nije znao odgovor, Hristifor mu je šaputao.

"Da sam znao šta će se od Adolfa stvoriti, ne bih bio takav prema njemu", govorio je u starijim danima Hristifor, koji je kao najbolji učenik, posebno crtač, bio uzor ostalima. Izvor: 24sata.info

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.