Slavski specijaliteti

Izvor: Dzungla.org, 26.Nov.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavski specijaliteti

Punjeni paradajz. Hladno predjelo od lososa. Salata od tri vrste pasulja. Ukusni namaz od ribe. Salata od šargarepe
Punjeni paradajz

Punjeni paradajz
Za 4 osobe: 8 manjih zrelih paradajza, 100 g tunjevine iz ulja, 2 fileta inćuna iz ulja, 200 ml „mediteran“ majoneza, pola veze peršuna, pola čena belog luka, ulje, so i biber.
Paradajz operite, odsecite im gornji deo sa drškom i sačuvajte, a paradajze izdubite i uklonite >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << semenke. Paradajze iznutra posolite i ređajte naopačke okrenute na upijajući papir da se dobro ocede. Za to vreme ocedite tunjevinu i inćune od ulja i izmiksajte zajedno sa očišćenim belim lukom i peršunom. Ukoliko je dobijena smesa suviše gusta, malo je razredite uljem i pobiberite. U svaki paradajz prvo sipajte kašiku „mediteran“ majoneza, odozgo nanesite smesu od tunjevine i prelijte sa još malo „mediteran“ majoneza. Poklopite sačuvanim „poklopcima“ od paradajza, ukrasite preostalim listićima peršuna i „mediteran“ majonezom i do serviranja čuvajte u frižideru.
Hladno predjelo od lososa
Za 6 osoba: 300 g fileta dimljenog lososa, veći koren celera, veća kruška, limunov sok, 2 dl ulja, 2 kašike mariniranih kapara, pola veze peršuna, pola veze svežeg bosiljka, čen belog luka, 2 kašike pikantnog senfa, 300 ml „lajt“ majoneza, so, biber i crvena paprika za ukrašavanje.
Celer i krušku oljuštite i krupno izrendajte. Dodajte izgnječeni beli luk, limunov sok i ulje, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi. Zatim dodajte oceđene kapare, seckani peršun i bosiljak, promešajte i prelijte mešavinom „lajt“ majoneza i pikantnog senfa. Posolite, pobiberite i promešajte. Filete dimljenog lososa isecite na komade iste veličine. U tanjire sipajte malo smese od celera i kruške, odozgo poređajte komade dimljenog lososa, ukrasite štapićima crvene paprike i do serviranja čuvajte u frižideru.
Salata od tri vrste pasulja
Za 4 osobe: 150 g sitnog šarenog pasulja, 150 g pasulja tetovca, 150 g crvenog pasulja krupnog zrna, veća glavica luka, crvena paprika, zelena paprika, 2 kašike kisele pavlake, 200 ml „čili majoneza“, 2 kašike senfa, kašika limunovog soka, pola kašičice bibera, dve-tri kašike ulja, pola veze peršuna i pola veze mirođije.
Sve tri vrste pasulja posebno kuvajte da omekšaju, ocedite i ostavite da se ohlade. U veću posudu za salatu preručite ohlađeni pasulj, dodajte seckani luk, paprike isečene na kockice i promešajte. Zajedno izmiksajte kiselu pavlaku, „čili“ majonez, senf, limunov sok, so i biber. Dodajte ulje i još jednom izmiksajte. Ovu mešavinu sipajte preko pasulja, luka i paprika i snažno promešajte. Do serviranja čuvajte u frižideru, salatu ukrasite seckanim peršunom i mirođijom.
Ukusni namaz od ribe
Za 4 osobe: 600 g soma, kockica ribljeg bujona, 4 krompira, 4 kisela krastavčića, veza mladog luka, 300 ml „klasik“ majoneza, čaša kisele pavlake, so, biber i glavica zelene salate.
Ribu položite u šerpu, prelijte sa 2,5 dl vode, dodajte izmrvljenu kocku za riblji bujon i kuvajte da meso počne da se odvaja od kostiju. Ribu ostavite da se ohladi u bujonu, ocedite je i pažljivo očistite od kostiju. Posebno skuvajte krompir u ljusci, ocedite, ohladite i grubo izgnječite viljuškom. U većoj posudi pomešajte oceđenu i očišćenu ribu, izgnječeni krompir, seckane krastavčiće i mladi luk, posolite, pobiberite, dodajte „klasik“ majonez i kiselu pavlaku, pazeći da masa ne bude suviše žitka i snažno promešajte da se svi sastojci sjedine. Ostavite da odstoji u frižideru najmanje dva sata. Na svaki tanjir položite po list-dva zelene salate, kašikom za sladoled odozgo poređajte dve-tri kuglice od ribe i krompira i servirajte kao hladno predjelo uz prepečen hleb.
Salata od šargarepe
Za 4 osobe: 300 g šargarepe, 100 g suvog grožđa, kašika-dve limunovog soka, strugana kora od pomorandže, prstohvat soli, 300 ml „čili“ majoneza i 100 g oraha.
Šargarepe oljuštite i krupno izrendajte, dodajte suvo grožđe, struganu koru pomorandže i limunov sok. Posolite, dodajte „čili“ majonez i seckane orahe, promešajte i do serviranja čuvajte u frižideru. Pre serviranja pospite seckanim peršunom.
(Izvor: Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Povezane vesti

Bobo njoke

Izvor: BanjalukaLive.com, 27.Nov.2012, 08:54

Danas spremite nešto brzo za ručak, a ostatak dana uživajte s najmilijima. Da bi imali dovoljno "Bobo" njoka, za četiri osobe je potrebno: Za njoke:1 kg bijelog krompira, 0,5 kg mekog brašna, 2 žumanjca, 2 kašičice soli, kašičica bibera, 2 kašike struganog parmezana. Za sos: 150 g šargarepe...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.