Sjajni književni klasici koji imaju manje od 200 strana

Izvor: 011vodič.com, 24.Feb.2021, 11:21

Sjajni književni klasici koji imaju manje od 200 strana

Istina je da se svi nadamo sve boljem vremenu i šansi da se vidimo sa nekim na otvorenom i uopšte provedemo što više vremena na suncu, ali isto tako, preporuke za čitanje uvek mogu da budu dobrodošle.
Foto: Shutterstock
Čitanje je nešto što može da se obavlja i napolju, na klupici ili drugde u prirodi, a inspiracija nikad nije loša stvar.
Možda u prethodnoj godini niste imali koncentracije za čitanje, ili mislite da ste iscrpeli sve moguće izvore preporuka, zato je >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << tu lista knjiga čija se radnja odigrava na manje od 200 strana.
Džon Stajnbek – O miševima i ljudima (107 strana)
Stajnbek je neko čije ime povezujemo sa opširnijim i deskriptivnijim romanima, ali ovde je ispričao vrlo upečatljivu i dirljivu priču na malo više od sto strana.
To može da bude uvod u njegovo pisanje, ali i otkrivanje njegovog genija u nešto kraćoj formi.
Džordž Orvel – Životinjska farma (112 strana)
Da, znamo da je ova knjiga skoro neizbežna na mnogim listama, ali uvek je vredi staviti kao preporuku za nekoga ko je nije čitao.
I dalje jednako moćna i relevantna kao kada je izašla, ova alegorija je nešto što bi trebalo da se nađe na policama svakog doma.
Artur Konan Dojl – Baskervilski pas (112 strana)
Ljubitelji Šerloka Holmsa nisu bili srećni kada je ser Artur Konan Dojl „ubio“ svog svetski poznatog detektiva, te se on ipak odlučio da ga vrati u ovom romanu.
Bez obzira na to kakvi su bili njegovi motivi da napiše ovu priču, ona je i više nego zadovoljavajuća i predstavlja neizbežni deo Holmsove mitologije i lika.
Alber Kami – Stranac (123 strane)
Možda vam se nije dopala kada ste je čitali kao obaveznu lektiru, ali ova knjiga definitivno ostavlja jači utisak na drugo, kasnije čitanje, kada smo malo zreliji i iskusniji.
Na stranu upoređivanja sa mnogim drugim kultnim delima književnosti, ovde je poenta u tome da se društvo okreće protiv onih koji ne žele da igraju njegovu igru i koji se ističu po drugačijem ponašanju.
Dž. G. Balard – Potopljeni svet (158 strana)
Balard donosi književnu distopiju u kojoj se svet, usled globalnog zagrevanja i klimatskih promena, u potpunosti okrenuo protiv ljudske rase i u kome je priroda preuzela primat.
Što više vremena prolazi, to ova zastrašujuća priča dobija na težini usled aktuelnih klimatskih promena, ali svakako je u pitanju književno delo vredno vašeg vremena.
Knut Hamsun – Glad (158 strana)
Prvi roman norveškog Nobelovca veoma je značajan za književnost, jer je kasnije uticao na mnoge pisce, među kojima su Kafka, Džojs i Henri Miler.
Knjiga prati mladog pisca koji pokušava da postigne uspeh u književnosti po svaku cenu, pa i po cenu življenja u krajnjoj bedi.
Filip K. Dik – Ubik (191 strana)
Možda su mu druga književna dela poznatija zahvaljujući filmskim adaptacijama, ali ovaj roman nikako ne treba zanemariti.
Teško je objasniti zaplet a ne zaći u previše detalja, ali prisutni su elementi prepoznatljivi za ovog pisca – neobičan protok vremena, zavere raznih organizacija, razdvajanje fizičkog i psihičkog prostora i mnogi drugi.



The post Sjajni književni klasici koji imaju manje od 200 strana appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.