SENZACIJA Iz blata izvukli mozak star 2.600 godina!

Izvor: Blic, 07.Mar.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SENZACIJA Iz blata izvukli mozak star 2.600 godina!

Mozak star 2.600 godina, koji datira iz Gvozdenog doba, pronađen je gotovo potpuno očuvan 2008. godine u Velikoj Britaniji. Posle dužeg istraživanja, otkriveno je zašto je mozak uspeo da ostane očuvan tako dugo.

Mozak star 2600 godina

Pošto je mozak pronađen u blatu, naučnici iz Univerziteta u Jorku otrkili su da je baš ono zaslužno za očuvanje, jer u blato ne prodire vazduh. Mozak je pronađen unutar lobanje, sasvim neočekivano, dok ju je arheolog Rejčel >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kabit čistila od prljavštine.

- Pogledala sam kroz rupu u lobanji i videla žuti, sunđerati materijal. Nikada ništa slično nisam videla - rekla je Rejčel.

Ovako stari mozak vrlo retko može da opstane, jer ga izjedu mikrobi koji se nalaze u zemljištu. Ipak, skeniranjem se utvrdilo da je to zaista ljudski mozak i naučnici su godinama radili na otkrivanju načina na koji je očuvan.

Utvrđeno je da mozak pripada muškarcu starom između 26 i 45 godina, koji je ubijen pre 2600 godina. On je prvo udaren u vrat, a potom obezglavljen malim, oštrim nožem.

Njegova glava je verovatno odmah zakopana u vlažno, glineno zemljište. Za dekompoziciju i trulenje, potrebni su voda, vazduh i podobna temperatura za bakterije. Ali, pošto je jedna od ovih stavki nedostajala, mozak je ostao očuvan. Jedino što nije odolelo zubu vremena su kosa i zubi ovog čoveka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.