Ronioci pronašli neprocenjivo blago u Sredozemnom moru

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ronioci pronašli neprocenjivo blago u Sredozemnom moru

Grupa ronilaca naišla je najveće skrovište zlatnih novčića ikada pronađenih u izraelskom delu Sredozemnog mora, oko 2.000 komada starih više od 1.000 godina, saopštila je izraelska Uprava za antikvitete.

"Najveće blago zlatnih kovanica ikada otkrivenih u Izraelu nađeno je u poslednjih nekoliko nedelja na dnu mora u drevnoj luci u Cezareji", navedno je u saopštenju te uprave.

Radilo se o pukoj slučajnosti. Članovi ronilačkog kluba u toj luci iz rimskog doba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naišli su na gomilu novčića tešku devet kilograma, koja je označena kao neprocenjiva. "Najpre su mislili da su primetili novčić igračku i tek nakon što su shvatili da je kovanica prava stvar, sakupili su nekoliko i brzo se vratili na obalu da obaveste direktora ronaličkog kluba o svom otkriću" dodaje se u saopštenju.

Eksperti iz Uprave za antikvitete procenili su da su ti novčići raznih vrednosti korišćeni u vreme kalifata Fatimid koji je vladao većim delom Bliskog istoka i Severne Afrike od 909. do 1171. godine.

Kobi Šavrit direktor odeljenja za marinsku arheologiju rekao je da će se pokrenuti istraživanje kako bi se više saznalo o poreklu blaga. "Desio se verovatno brodolom zvaničnog broda sa blagom koji je bio na putu u centralnu vladu u Egiptu sa porezom koji je sakupljen," rekao je Šavrit, dodavši: "Možda je blago bilo namenjeno za plate vojnog garnizona Fatimida stacioniranog u Cezareji, koji je štitio grad. Druga teorija je da je blago pripadalo velikom trgovačkom brodu, koji je trgovao s priobalnim gradovima i lukom na Sredozemnom moru i tamo je potonuo", rekao je on.

"Novčići su u u izuzetnom stanju i uprkos činjenici da su bili na dnu mora oko hiljadu godina nije bilo potrebno da se čiste ni konzerviraju", reko je Robert Kol, numizmatičar .

Ronioci koji su pronašli novac su pohvaljeni, a da su pokušali da ga prodaju suočili bi se sa zatvorskom kaznom od pet godina.

Najstarije kovanice su četvrtina dinara iz Palerma i druge polovine 9. veka. Većina novca je iz doba kalifa Al-Hakima i njegovog sina Al-Zahira, koji su živeli u 11. veku. Kovani su u Egiptu i Severnoj Africi. Otkriće tog impresivnog blaga istaklo je jedinstvenost Cezareje drevnog lučkog grada bogate istorije i kulturnog nasleđa, saopštila je kompanija za razvoj tog grada i Uprava za prirodu i parkove.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Izraelu nadjeno 2.000 zlatnika

Izvor: Beta, 18.Feb.2015

CEZAREJA, 18. februara 2015. (Beta-AP) - Najveća kolekcija zlatnih novčića iz sredjeg veka ikada otkrivena u Izraelu nadjena je slučajno u Sredozemnom moru, saopštile su u sredu izraelske vlasti...Grupa amaterskih ronilaca našla je 2.000 zlatnika, teških oko šest kilograma i starih oko 1.000...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.