ROMANTIKA U SVEMIRU U noći između 30. juna i 1. jula gledajte poljubac Venere i Jupitera na nebu

Izvor: Blic, 21.Jun.2015, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROMANTIKA U SVEMIRU U noći između 30. juna i 1. jula gledajte poljubac Venere i Jupitera na nebu

Nebo se priprema za vrlo uzbudljiv događaj. Naime, Jupiter i Venera će se u noći između 30. juna i 1.jula toliko približiti, da će posmatračima sa Zemlje delovati kao da se ljube.

Ove dve planete će se približiti jedna drugoj za menj od trećine stepena, što je zaista jako blizu. Takođe, pun mesec će se naći za pola stepena preko puta njih, zbog čega će ceo prizor biti jako lep. Osim toga, ova predstava ne nebu će potrajati par dana, pa ćete imati dovoljno vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je uočite.

Ove dve planete se nisu našle tako blizu već duže vreme, a posmatranje istih kroz teleskop biće fenomenalno. Jupiterov disk će pokazivati linije, meseci će biti vidiljivi, a Venera će sijati u obliku faze opadanja polumeseca.

Ali, tek sledeće godine nas čeka pravi šou. U avgustu, tačnije 27, ove dve planete će se naći na četiri lučna minuta razdaljine. Ako vreme posluži, ovaj prizor će se odlično videti.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Susret Jupitera i Venere na nebu

Izvor: Domino Magazin, 21.Jun.2015

30. juna pogledajte u nebo..Uskoro ćete imati priliku da posmatrate zanimljiv nebeski spektakl. Jupiter i Venera će se u noći između 30. juna i 1. jula toliko približiti, da će posmatračima sa Zemlje delovati kao da su se dodirnuli...Dve planete će se posmatračima sa zemlje približiti jedna...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.