Izvor: Blic, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o propaloj mladosti

Svetislav - Bata Prelić, autor filmova „Šećerna vodica", „Poltron", „Debeli i mršavi" i „Majstor i šampita", koji su obeležili domaću kinematografiju, trenutno snima novi film „Biro za izgubljene stvari". U ovom ostvarenju uglavnom igraju mlađi glumci, a film govori o izgubljenoj generaciji.

Reditelja i glumačku ekipu smo zatekli u jednom beogradskom, starom salonskom stanu, u kome je svaka soba u drugoj boji, na svakom zidu nalazi se mnoštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umetničkih slika i starih fotografija, stari klavir u ćošku, parket koji škripi pri svakom koraku i tako otežava snimanje.

U zelenoj sobi Bata Prelić sedi na fotelji okružen mladim glumcima i statistima i daje im poslednja uputstva pred snimanje scene.

- Ovo je žurka, ponašajte se prirodno, kada se izgovaraju bezobrazne reči, slobodno se nasmejte, napravite atmosferu - priča, ustaje sa fotelje i odlazi na svoje mesto za monitorom, u drugoj sobi. Pre nego što se uključe kamere, čaše se pune voćnim sokovima, filmskim alkoholom. Svi na žurci prinuđeni su da slušaju glumca Andreja Šepetkovskog koji u „pripitom" stanju izgovara dugačak monolog o istoriji, o ubijanju i masturbiranju, o tome ko ima veći... Već u prvom pokušaju glumac je uverljiv.

- Svi likovi su vršnjaci i to su neki unuci komunizma, koji su odrastali u vreme ratova, zatim u vreme pokušaja stvaranje neke sekularne države i svi ti problemi utiču na čoveka tako što ga upućuju na egzistencionalne probleme i da ne obraća mnogo pažnje na duhovni sadržaj. Svi likovi zbog toga osećaju glad za metafizičkim, prihvataju se raznih poroka. Ja sam maltene ceo film pijan i osećam bunt koji je usmeren protiv društva. Taj lik je tragičan, jer ne uspeva da dođe do neke dublje spoznaje, bez obzira na svoju nadarenost i inteligenciju - kaže glumac Andrej Šepetkovski i dodaje da njemu nije bio problem da glumi mladića u alkoholisanom stanju.

- Imao sam već takvih glumačkih iskustava pa mislim da sam to dobro proučio - priča on kroz osmeh dok odlazi da ponovi scenu.

Kratku pauzu na snimanju iskoristili smo da porazgovaramo s rediteljem Batom Prelićem koji je poslednji film snimio pre sedamnaest godina.

- Nisam snimao jer je trebalo preživeti te devedesete, a ni ovih godina nije lako. Imao sam dva projekta, ali su oba propala, a imao sam i privatnih problema. Kada sam 2002. počeo da razmišljam da napravim film, bio je problem naći scenario i na kraju sam seo i napisao scenario i eto me nazad - kaže Prelić i dodaje da je teško naći sredstva da se snimi film.

- Sve što smo nakupili u filmu da ne bi izgledao sirotinjski je na prijateljskoj liniji. Ali, tako je bilo oduvek, tako sam snimio i „Šećernu vodicu". Ovaj film ne bi postojao bez koproducenata „Sineboksa" iz Novog Sada, „Fabrike" iz Pule i jedne manje firme iz Slovenije - objašnjava reditelj, koji kaže da film neće biti komercijalan.

- Nisam se opterećivao time, jer kod nas ionako bioskopi ne rade i potpuno je besmisleno praviti komercijalne filmove. Mislim da je realnije da publika vidi kvalitetan film. Televizija je preuzela tu boraniju od smeha, komedija i telenovela - priča Prelić.

Snimanje i u Istri

- „Biro za izgubljene stvari" govori o mladim, obrazovanim, urbanim ljudima koji su bili najhendikepiraniji proteklim vremenom i nisu imali detinjstvo. To je u suštini priča o izgubljenoj generaciji - objašnjava Prelić koji je scenario napisao uz pomoć Gorana Opačića, bivšeg ambasadora u Teheranu, a film je osim u Beogradu sniman u Istri, dok će jedan deo biti snimljen i u Turskoj. Uloge u filmu tumače: Miodrag Krivokapić, Jelena Ilić, Andrej Šepetkovski, Srđan Karanović...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.