Poparić: Granata nije pala sa položaja VRS

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Sep.2014, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poparić: Granata nije pala sa položaja VRS

ŠABAC - Granata, koja je 25. maja 1995. godine pala na šetalište u Tuzli, poznatije kao Tuzlanska kapija, i tom prilikom ubila 71 civila, a 124 teže i lakše povrijedila, nije mogla doći sa položaja Vojske Republike Srpske sa Panjika na Ozrenu, zaključak je Mileta Poparića, balističara, nakon rekonstrukcije ovog događaja na vojnom poligonu Nikinci, kod Šapca.

Na ovom vojnom poligonu, uz brojne detalje, te kompletnu scenu Tuzlanske kapije, juče je izvršena simulacija pada granate >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od 130 milimetara pod uglom pod kojim je Berko Zečević, vještak Tužilaštva BiH, tvrdio da je pala u Tuzli, a zbog čega je Novak Đukić, penzionisani general VRS, pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Željko Karan, specijalista sudske medicine i direktor Zavoda za sudsku medicinu RS, rekao je da je neophodno da neko objasni kako je moguće da, imajući u vidu zakonitosti rasturanja gelera kod eksplozije artiljerijske granate, osoba na udaljenosti od 30 metara ima povrede u predjelu potkoljenica.

"Nesporno je da su povrede poginulih nastale djelovanjem fragmenata nekog eksplozivnog sredstva, ali pitanje je da li granata udaljena 30 metara može napraviti takve povrede nekoj stradaloj osobi", rekao je Karan.

Rekonstrukciji događaja prisustvovala je i Gorana Zlatković, ministar pravde RS, koja je poručila kako svaki čovjek ima pravo na istinu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

"Tuzlanska kapija", general Đukić nije kriv?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2014

Na vojnom poligonu u Nikincima danas je održana rekonstrukcija događaja u istoriji poznatog kao "Tuzlasnka kapija", koji se desio u Tuzli 25. maja 1995 godine...Uz prisustvo sudskih veštaka, predstavnika vojske Srbije, ministarstva pravde Republike Srpske i predstavnika medija prikazana je demonstracija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.