Tuzlanska kapija, general Đukić nije kriv?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2014, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tuzlanska kapija", general Đukić nije kriv?

Na vojnom poligonu u Nikincima danas je održana rekonstrukcija događaja u istoriji poznatog kao "Tuzlasnka kapija", koji se desio u Tuzli 25. maja 1995 godine.

Uz prisustvo sudskih veštaka, predstavnika vojske Srbije, ministarstva pravde Republike Srpske i predstavnika medija prikazana je demonstracija ovog događaja koja je po rečima advokata odbrane Duška Tomića pobila tezu da je granata ispaljena sa položaja na kom su se nalazili pripadnici Vojske Republike Srpske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Tada je na gradskom šetalištu u Tuzli eksplodirala je granata koja je ubila 71-og građana Tuzle, a preko 130 ranila. Za ovaj zločin tužilaštvo BiH optužilo je generala Vojske Republike Srpske, Novaka Đukića na osnovu tvrdnji sudskog veštaka iz Sarajeva, Berka Zečevića.

Provera tih tvrdnji bila je povod današnje rekonstrukcije tog događaja. U ime porodica nastradalih u ovom nemilom događaju u Nikinincima je boravio predsednik Fondacije "Istina, pravda, poverenje" iz Tuzle, Sinan Alić koji je istakao da je na odbrani okrivljenog generala Đukića da dokažu ove tvrdnje ali da će to biti veoma teško.

"Ne verujem da su stručnjaci otklonili dilemu, da nije granata došla sa pozicije Vojske Republike Srpske, ne verujem odnosno sumnjam da je pogrešno utvrđen ugao pod kojim je došla. Odbrana će imati ograman posao da ubedi sud da je Berko Zečević pogrešio", rekao je Alić.

Advokat optuženog, Duško Tomić, navodi da je današnje ispitivanje ove teze potvrdilo tezu da granata nije došla sa položaja na kome se nalazio optuženi general Đukić.

"Danas ste svedoci onoga što odbrana tvrdi punih sedam godina, da su sve moguće kombinacije osim granate, dakle očigledno da se na kapiji nije dogodila granata nego eksplozivna naprava, minimum tri, i na osnovu žrtava i na osnovu oštećenja na zgradama nije to mogla uraditi granata. Videli ste danas da su naše tvrdnje tačne i sada se nadamo da će sud BiH obnoviti postupak i da će osloboditi generala Đukića", ističe Tomić.

Optužba protiv generala Đukića zasniva se na veštačenju Berka Zečevića koji tvrdi da je granata ispaljena sa položaja Panjik na planini Ozren. Ranijim veštačenjem beogradskog veštaka Vlade Kostića utvrđeno je da granata nije ispaljena sa pomenutog položaja, međutim sud u BiH nije prihvatio Kostićeve tvrdnje, zbog čega je general Novak Đukić osuđen na 25 godina zatvora zbog ovog zločina.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.