Patriote, da li ovo znate? Šta je sa živim simbolom Srbije - ko, zaista, RUŠI GNEZDO ORLOVO?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 18:19

Patriote, da li ovo znate? Šta je sa živim simbolom Srbije - ko, zaista, RUŠI GNEZDO ORLOVO?

Životni, a ne zabavni problem...

I dok je nakon takmičenja "Pesma za Evroviziju" gnezdo orlovo postalo sintagma koja se sve češće upotrebljava uz izraz patriotizam, hajde da se dotaknemo ove teme, ali na pravi patriotski način, mimo pesme Anđele Ignjatović, poznatije kao Breskvica, i pomenutog muzičkog takmičenja.

Orao krstaš se nalazi na našem grbu i jedan je od simbola Republike Srbije. Nažalost ugrožena je vrsta, a do pre nekolilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godina bio je pred istrebljenjem.

Uzrok je čovek, što zbog seče šuma, što zbog upotrebe nedozvoljenih pesticida. Do devedesetih godina po obodu Deliblatske peščare živelo je sedam parova orlova krstaša, a 2017. godine ostao samo jedan par.

Nevladine organizacije, volonteri i aktivisti uspeli su da raznim merama zaštite ovu vrstu da se oporavi, pa sada 2024. imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša.

Razlika između lažnog i pravog patriotizma je taj da prave patriote nešto rade i upućeni su na prirodu u svojoj domovini, te vode računa o njom... Ipak, "vikanje" povodom izbora predstavnika za "Evrovizije" na društvenim mrežama je mnogo lakši posao...

Hajde, potrudimo se da naša zemlja ne bude zemlja praznih gnezda, a minimalni doprinos je čuvanje životnog prostora i smanjeno zagađenje.

A post shared by Viasat Nature Srbija (@viasatnaturesrbija)

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.