Izvor: 011vodič.com, 26.Nov.2019, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestina: Dogovor sa Izraelom je nemoguć, jer oni ne veruju u mir

Predsednik Palestine Mahmud Abas je izjavio da je njegova zemlja spremna za dijalog sa Izraelom, ali da premijer te zemlje Benjamin Netanijahu ne veruje u mir, zbog čega je sa njim nemoguće postići dogovor.

„Benjamin Netanijahu, prema našem mišljenju, ne veruje u mir i ne želi mir, zbog čega je sa njim nemoguće postići dogovor. Mi smo spremni za dijalog sa Izraelom i njegovim rukovodstvom, na osnovu principa dve države, međunarodnog zakona i rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << UN, konkretno — rezolucije Saveta bezbednosti 2334, koju su podržale sve zemlje, uključujući i SAD, koje su bile uzdržane prilikom glasanja“, rekao je predsednik Palestine.
Abas je istakao da Palestina u potpunosti podržava tu rezoluciju, kao i da je spremna da podrži bilo koju rezoluciju koju usvoji međunarodna zajednica.
Istovremeno, on je istakao da žali što sadašnje izraelsko rukovodstvo nije spremno na to, i dodao je da „sada jednostavno nema izraelske vlade“.
„U prošlosti smo više puta pokušavali da postignemo sporazum. Predsednik Rusije Vladimir Putin je tri puta pokušao da nas okupi zajedno, mene i izraelskog premijera, ali je on (Netanijahu) u poslednjem momentu odbijao da se sastane sa mnom“, objasnio je Abas.
Uprkos tome, predsednik Palestine ističe da oni i dalje polažu nade u svetsku zajednicu i izraelsko društvo.
„U Izraelu postoje ljudi koji streme ka mirnom rešavanju situacije i ja verujem da ćemo, ako im se pruži mogućnost da deluju i ako se Amerika povuče iz mirovnog procesa, uspeti da pronađemo rešenje sa Izraelcima“, dodao je on.
Poziv Putinu Palestinski predsednik saopštio je i da bi Palestini bilo drago kada bi predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio poziv da poseti Vitlejem sledećeg Božića.
„Uputili smo poziv Vladimiru Putinu da nas uskoro poseti, tačnije u Vitlejemu, konkretno — tokom božićnih praznika. Biće nam veoma drago ako bi on prihvatio naš poziv. To će biti velika čast za nas. Mene lično sa predsednikom Putinom vezuju prijateljski odnosi, što je više od odnosa koji obično vezuju lidere država. Upravo — prijateljstvo. Zato je za nas veoma važno da nas ruski lider poseti, prihvati naš poziv i poseti Palestinu i Vitlejem. Dobrodošli!“, rekao je Abas.
On je podsetio da je Vladimir Putin prvi put posetio Palestinu 2005. godine. A predstavnici palestinskih vlasti Rusiju posećuju svake godine.

The post Palestina: Dogovor sa Izraelom je nemoguć, jer oni ne veruju u mir appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.