Ovo su reči  koje nemaju prevod

Izvor: NaDlanu.com, 04.Sep.2013, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su reči koje nemaju prevod

Iako je srpski jedan veoma bogat jezik i za svaki strani pojam ima odgovarajući prevod, postoji nekolicina reči koje iz nekog razloga jednostavno ne mogu da se prevedu jednom rečju na naš jezik.

1. Toska, ruskiVladimir Nabokov je rekao da ne postoji samo jedna reč kojom može da se prevede Toska. To je onaj osećaj duboke tuge, često bez povoda, ali i želje, dosade, nostalgije, nemira, baš puno toga u jednoj reči...2. Jayus, indonežanskiToliko loš vic, da ti je smešno od muke.3. >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Mamihlapinatapeim, jezik jaganPogled između dvoje ljudi koji oboje žele da kažu nešto, ali oboje oklevaju.4. Iktsuarpok, inuitski Kada izađeš napolje i proveriš da li neko ide.5. Litost, češki Milan Kundera je opisao kao agoniju zbog spoznaje sopstvene nesreće.6. Kyoikumama, japanskiMajka koja po svaku cenu forsira dete kako bi učilo što više i završilo fakultet.7. Tartle, škotskiKada neko okleva sa upoznavanjem zato što je zaboravio nečije ime. 8. Ilunga, jezik tshiluba iz KongaČovek koji će oprostiti prvu uvredu, tolerisati drugu ali nikada neće zaboraviti treću.9. Cafune, portugalski (iz Brazila)Provući prst kroz nečiju kosu.10. Torschlusspanik, nemačkiPropustiti prilike iz godine u godinu 11. Wabi-Sabi, japanskiNačin života i traženje sreće u nesavršenosti i prihvatanje prirodnog ciklusa.12. Dépaysement, francuskiOnaj super osećaj kada otputujete u stranu zemlju.13. Schadenfreude, nemačkiOsećaj zadovoljstva kada vidite tuđu nesreću.14. Tingo, jezik pascuense sa Uskršnjih ostrvaKada neko pozajmljuje stvari koje želi od komšija i nikada ih ne vrati.15. Duende, španskiNeverovatna moć umetnosti da duboko pogodi čoveka. Izvor: NoviMagazin

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.