Otkaz zbog majice

Izvor: S media, 31.Jul.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkaz zbog majice

Hrvatska TV stanica RTL dala je otkaz snimatelju Ivanu Cvirnu, koji je juče došao da snima sednicu Vlade Hrvatske u majici sa provokativnim napisom, za koji je premijerka Jadranka Kosor ocenila da vredja dostojanstvo hrvatske vlade.

Snimatelj je došao na svoj radni zadatak u crnoj majici na kojoj je belim slovima na engleskom jeziku bilo napisano "I don't need sex, the government f.... me every day' (Nije mi potreban seks, Vlada me j... svaki dan)".

Tekst na majici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vidno je razljutio ministre i predsednicu hrvatske vlade, koja je reagovala čim joj je skrenuta pažnja u čemu je snimatelj došao na sednicu vlade.

"Molim vas, kako god to shvatili i tumačili, ali molim naše goste, koji su dobrodošli na sednice Vlade, da nas ne vredjaju i ne ponižavaju. Mi smo svi izabrani na izborima, nismo došli sa ulice i takvo ponašanje neću tolerisati", rekla je Kosor.

"Nemam nameru da ugrožavam slobodu medija, ali vredjanje članova vlade na sednici vlade nije sloboda medija", naglasila je Kosor i dodala da "to može i mora okvalifikovati drukčije" i da to više neće dopustiti.

Televizija RTL reagovala je brzo posle inicidenta i raskinula višegodišnju saradnju sa firmom Studio Blend, čiji je vlasnik snimatelj Cvirn.

Hrvatska Vlada je odbacila tvrdnje Hrvatskog novinarskog društva i dela medija da je jučeranje reagovanje premijerke Jadranke Kosor na uvredljiv natpis na majici TV snimatelja Ivana Cvirna bilo usmereno prema uredništvu TV kuće RTL, nazvavši ih insinuacijama.

Niko iz Vlade nije zvao niti je na bilo koji drugi način zahtevao preduzimanje bilo kakvih mera prema tom snimatelju, ističe se u saopštenju i naglašava da vlada sa Kosorovom na čelu u potpunosti podržava i zalaže se za slobodu medija i pri tome ni na koji način ne utiče na rad novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

U saopštenju se navodi da je i pored negodovanja članova vlade, premijerka omogućila snimatelju da profesionalno obavi svoj posao, pa je na kraju sednice uputila poruku u kojoj je apelovala na sve urednike medija da njihovi radnici neprimerenim ponašanjem ne vredjaju instituciju hrvatske Vlade.

Vlada ne negira pravo pojedincima, pa i medijskim radnicima na izražavanje sostvenog mišljenja i ličnog stava, ali ono nije spojivo s obavljanjem profesionalnih zadataka, kaže se i saopštenju i podseća da je u svim demokratskim zemljama uobičajeno primereno ponašanje novinara, snimatelja i drugih javnih radnika u javnim institucijama koje isključuje bilo kakvo uvredljivo ponašanje prema tim institucijama.

Vlada očekuje da bi se u tom smislu i HND trebalo da zalaže i promoviše moralne i etičke vrednosti i demokratske standarde koji važe u svim kulturnim društvima, ističe se u saopštenju i dodaje da Kosorova poziva Veće časti HND da iznese svoj sud o vredjanju institucije vlade i to u prilici obavljanja službenih obaveza u zgradi vlade.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.