Od kokoške prave dinosaurusa

Izvor: Blic, 10.Jun.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od kokoške prave dinosaurusa

Džek Horner je čvrsto rešen da mu novi kućni ljubimac postane dinosaurus, ili bar neka životinja koja liči na njega. Sve to bi mogla da postane realnost zahvaljujući kokoškama.

Činjenica je da nijedan fosilni ostatak dinosaurusa nije ponudio pravi uzorak DNK, koji bi se iskoristio za kloniranje pravog dinosaurusa, kao u poznatom filmu "Park iz doba Jure”. Kad se napokon pomirio s tim da mora da se oprosti od "filmske” metode oživljavanja, okrenuo se današnjim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << modernim dinosaurusima- pticama.

U svom embrionalnom razvoju, kokoške izgledaju praktično identično kao i njihovi 60 miliona godina stariji preci. Tokom rasta se uključe geni koji na primer uklone zube ili spoje određene kosti u jednu, pa umesto zuba i ruku s kandžama dobijemo malo, žuto pile.

Ono što Horner planira da napravi je aktivacija atavizama, pomoću stimulacije tih preostalih i neaktivnih gena, zbog čega bi se od obične kokoške mogao dobiti pravi primerak njenog pretka. Ukratko, mogli bismo da dobijemo park pun ogromnih, zubatih pilića s rukama. Pilesaur je potencijalna atrakcija budućih zabavnih parkova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Od kokoške dinosaurus?(VIDEO)

Izvor: S media, 10.Jun.2011

Amerikanac Džek Horner, poželeo je dinosaurusa za kućnog ljubimca. Prema rezultatima njegovog istraživanja, to bi mogla postati stvarnost, a sve to zahvaljujući starim dobrim kokoškama. Verovali ili ne, koke zaista spadaju u dinosauruse...Koliko god se Džek Horner trudio, da od fosilnih ostataka...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.