Naučnici konačno objasnili kako su izgrađene piramide

Izvor: BKTV News, 01.Maj.2014, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici konačno objasnili kako su izgrađene piramide

Fizičari fondacije FOM i Univerziteta u Amsterdamu otkrili su da su stari Egipćani prilikom izgradnje piramida koristili mudar trik da bi lakše transportovali kamene blokove. Oni bi nakvasili pesak, po kome su na sankama vukli kamenje, a odgovarajuća količina vode omogućavala im je da prepolove broj neophodnih radnika.

U časopisu “Fizikal rivju leters” naučnici navode da su eksperimenti pokazali da se sa povećanjem krutosti peska potrebna vučna snaga srazmerno smanjuje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Kada se voda doda pesku nastaju tzv. kapilarni mostovi, tj. sitne kapi vode koje međusobno povezuju zrnca peska.
Foto: Fundamental Research on Matter
Uz odgovarajuću količine vode, mokar pustinjski pesak postaje otprilike dvostruko krući od suvog peska, a sanke mnogo lakše klize po čvrstom pustinjskom pesku zato što se on ne gomila ispred sanki kao kada je suv.
Egipćani su to očigledno znali. Na oslikanom zidu grobnice egipatskog vladara Djehutihotepa jasno je uočljiva osoba koja vuče sanke i sipa vodu neposredno ispred njih.
Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Objašnjenje naučnika: Ovako su nastale piramide

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2014, 09:03

Fizičari fondacije FOM i Univerziteta u Amsterdamu otkrili su da su stari Egipćani prilikom izgradnje piramida koristili mudar trik da bi lakše transportovali kamene blokove - kvasili su pesak, po kome su potom na sankama vukli kamenje, a odgovarajuća količina vode omogućavala im je da prepolove...

Nastavak na Vesti-online.com...

REŠENA SVETSKA MISTERIJA: Evo kako su izgrađene piramide!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Maj.2014

Naučnici iz Holandije, došli su do zaključka da je za izgradnju piramida i vuču odromnih kamenih blokova pomogla voda! Pesak ima manje trenja kada je mokar i smatra se da je bio polivan vodom, kako bi se blokovi lakše prenosili

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.