Najpoznatija žrtva lobotomije doktora Frimena

Izvor: JavneVesti.com, 09.Mar.2014, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpoznatija žrtva lobotomije doktora Frimena

Rozmeri Kenedi, sestra Džona Kenedija, preminula je prije 9 godina, a njena tužna i strašna sudbina ostaće zauvijek zapamćena.

 Odmalena je Rozmeri važila za mentalno zaostalu osobu – tako je bar bila okarakterisana od strane svoje porodice, učitelja i doktora. Međutim, kasnije je to često osporavano, te su mnogi doktori, ali i njeni poznanici, tvrdili da možda nije bila toliko briljantna kao ostali članovi porodice Kenedi, ali je svakako bila funkcionalna osoba, vodila >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << je dnevnik i imala društveni život.
 
            Rozmeri je imala česte promjene raspoloženja, bila je impulsivna i burno je reagovala, što je kasnije protumačeno kao nemogućnost da se izbori sa svojim bližnjima koji su bili izuzetno aktivni, angažovani i sposobni. U svakom slučaju, poteškoće sa kojima se Rozmeri borila, svakako nisu bile toliko strašne koliko je bilo strašno «liječenje» koje je doktor Volter Frimen preporučio njenom ocu.
 
            1941. godine, kada je Rozmeri imala svega 23 godine, na dozvolu njenog oca Džozefa Kenedija, Frimen je Rozmeri izvršio lobotomiju.
 
            Takozvana prefrontalna lobotomija podrazumijevala je zahvat pri kojem se hirurškim šilom ulazilo do prefrontalnog korteksa pacijenta direktno kroz očne duplje, čime je praktično uništavano nervno tkivo frontalnog korteksa.
 
            Nakon ovog hirurškog zahvata, Rozmeri nije više bila ista. Nestale su njene promjene raspoloženja, ali je nestala i njena ličnost. Sposobnosti su  joj vraćene na nivo djeteta, a govor sveden na nerazumljivo mrmljanje. Ostala je onesposobljena za cijeli život, a ubrzo nakon što je uvidio šta je učinio, otac ju je smjestio u psihijatrijsku ustanovu, gdje je Rozmeri dane uglavnom provodila buljeći satima u zid.
 
            Zastrašujuća činjenica je da je tokom operacije, Rozmeri bila pod lokalnom anestezijom, preciznije – bila je budna. Da bi provjerio da li je lobotomija izvršena «uspješno» Frimen je zamolio Rozmeri da recituje Oče naš i da broji unazad. Kada je počela da govori nepovezano, Frimen se zaustavio. Operacija je bila završena.
 
            Rozmeri je živjela 86 godina i bila je jedina od djece Kenedijevih koja je umrla prirodnom smrću. Nakon ovog slučaja javnost je počela da se sve više okreće protiv lobotomije kao načina liječenja mentalno oboljelih ljudi, a Frimen je postao jedan od najzloglasnijih doktora nakon što je izvršio preko 3.500 lobotomija.

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.