Možda niste znali – Ove stvari su korišćene kao novac u prošlosti

Izvor: 011vodič.com, 16.Jan.2021, 20:59

Možda niste znali – Ove stvari su korišćene kao novac u prošlosti

Danas plaćamo kreditnim karticama, papirnim novčanicama i metalnim novčićima, ali ove stvari nisu oduvek i svuda bile korišćene za finansijske transakcije.
Različiti narodi i civilizacije su upotrebljavali najrazličitije stvari u ovu svrhu, a u narednim redovima ćemo vam otkriti neke malo neobičnije primere novca u istoriji.
So So je u mnogim erama i delovima sveta bila korišćena kao novac, ali ponajviše u istočnoj Africi tokom srednjeg veka.
 Foto: ShutterStock >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com <<
Parmezan Parmezan je u Italiji bio prisutan u finansijskim operacijama još od srednjeg veka. On je uglavnom korišćen kao zalog za bankarske kredite, što zbog svoje vrednosti, što zbog činjenice da se ova vrsta sira sporo kvari kada je dobro zapakovana.
 Foto: ShutterStock
Kartonski novčići Verovali ili ne, Japanci su tokom poslednjih godina Drugog svetskog rata u svojoj koloniji u Mančuriji izdavali novčiće napravljene od kartona. To su radili zbog toga što su štedeli na metalu, koji im je trebao za vojne svrhe.
Zubi delfina Plemena na Solomonskim ostrvima su često koristila zube delfina kao novac, a neka od njih to rade i danas.
 Foto: ShutterStock
Zrna kakaa Maje su prve upotrebljavale zrna kakaa kao novac da bi nabavili drugu robu, a kasnije su to činili i drugi narodi Centralne Amerike pre kolonizacije.
Foto: ShutterStock
Noževi Veliki bronzani noževi su bili jedna od alternativa zvaničnim novčićima u drevnoj Kini u periodu između 600. i 200. godine p.n.e. Oni su uglavnom imali rupu na dršci i najčešće su ih u transakcijama upotrebljavali vojnici.
Krzno veverica Tokom srednjeg veka u Rusiji, ljudi su prihvatali krzno veverica u trampi za drugu robu. U nekim slučajevima oni su kao novčiće koristili kandže i njuške iste životinje.



The post Možda niste znali – Ove stvari su korišćene kao novac u prošlosti appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.