
Izvor: 011vodič.com, 16.Jan.2021, 07:26
Ove stvari možda niste znali o vašim omiljenim začinima
Praznici su za nama, i verujemo da ste iskoristili priliku za kuvanje sa članovima porodice i možda i ovladali novim tehnikama pripreme hrane. Pored odabira kvalitetnih namirnica, veliku ulogu igraju i začini, o kojima će danas biti reči.
Foto: ShutterStock
Potrudili smo se da izdvojimo sve što je dobro znati u vezi sa najčešće korišćenim egzotičnim, domaćim, slatkim, kiselkastim i ljutim dodacima u svežem obliku ili u prahu. Nadamo se da će vam redovi koji slede biti >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << zanimljivi i korisni…
1. Lovorov list
Ovaj veoma zastupljen začin gaji se tokom cele godine, a odlično se slaže sa povrćem, mesom i ribom. Ukoliko ga, pak, dodate u čokoladni ganaš, on će poprimiti neobičan aromatični ukus.
Foto: ShutterStock
2. Zvezdasti anis
Njegov latinski naziv illicium, znači očaranost, a nota mu je slatkasta, nalik sladiću. Zbog svog karakterističnog oblika, posebno je zanimljiv u vreme praznika. Važno je napomenuti da se koristi u celini, mleven, ali ne i u komadima.
Foto: ShutterStock
3. Muskatni oraščić
Kako je reč o intenzivnom začinu, treba ga koristiti umereno. Može da stoji dugo, ali u slučaju da primetite crne tačkice po njemu, najbolje bi bilo da ga odmah bacite. Nezamenljiv je u pripremi bešamel sosa, raviola i tortelina, a može se dodati i u filove za torte.
Foto: ShutterStock
4. Cimet
Topao i aromatičan, cimet jelu daje željenu slatkoću. Poznato je da ga dodajemo u slatkiše, ali ne zaboravite ni na slaniše. Naime, odličan je dodatak crvenom mesu i sosu od paradajza koji se služi uz tikvice.
Foto: ShutterStock
5. Đumbir
Reč je o začinu koji spada u super hranu, a iako je prilično jakog i oporog ukusa, tokom kuvanja gubi na intenzitetu. Ukoliko se hranite zdravo, isprobajte ga u salati od bundeve i kupusa, a gurmanima predlažemo da masnoću svinjskog mesa ublaže upravo dodatkom male količine đumbira.
Foto: ShutterStock
6. Šafran
Iako se ubraja u najskuplje začine, mala količina šafrana jelu daje boju i aromu. Odlično se kombinuje sa povrćem, pre svega šargarepom, prazilukom, šampinjonima, bundevom i spanaćem.
Foto: ShutterStock
7. Karanfilić
Ovaj začin ne samo da prija nepcima, već ima i antiseptičko dejstvo. Najbolje je kada se koristi ceo, a ne mrvljen, jer tada ne gubi aromu. Takođe, dobro je dodati ga na početku pripreme, kako bi postepeno bogatio ukus jela.
Foto: ShutterStock
8. Čili
Njegova primena razlikuje se u zavisnosti od zemlje, a za ljutinu je zadužen kapsaicin. Jači je mleveni nego onaj u svežem obliku, ali za svaki slučaj odstranite seme i dršku. Neobičan spoj nastaje kada malo čilija pospete po tropskom voću.
Foto: ShutterStock
The post Ove stvari možda niste znali o vašim omiljenim začinima appeared first on Zenski Magazin.
Možda niste znali – Ove stvari su korišćene kao novac u prošlosti
Izvor: 011vodič.com, 16.Jan.2021
Danas plaćamo kreditnim karticama, papirnim novčanicama i metalnim novčićima, ali ove stvari nisu oduvek i svuda bile korišćene za finansijske transakcije.. Različiti narodi i civilizacije su upotrebljavali najrazličitije stvari u ovu svrhu, a u narednim redovima ćemo vam otkriti neke malo neobičnije...