Ove stvari možda niste znali o vašim omiljenim začinima

Izvor: 011vodič.com, 16.Jan.2021, 07:26

Ove stvari možda niste znali o vašim omiljenim začinima

Praznici su za nama, i verujemo da ste iskoristili priliku za kuvanje sa članovima porodice i možda i ovladali novim tehnikama pripreme hrane. Pored odabira kvalitetnih namirnica, veliku ulogu igraju i začini, o kojima će danas biti reči.
 Foto: ShutterStock
Potrudili smo se da izdvojimo sve što je dobro znati u vezi sa najčešće korišćenim egzotičnim, domaćim, slatkim, kiselkastim i ljutim dodacima u svežem obliku ili u prahu. Nadamo se da će vam redovi koji slede biti >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << zanimljivi i korisni…
1. Lovorov list Ovaj veoma zastupljen začin gaji se tokom cele godine, a odlično se slaže sa povrćem, mesom i ribom. Ukoliko ga, pak, dodate u čokoladni ganaš, on će poprimiti neobičan aromatični ukus.
 Foto: ShutterStock
2. Zvezdasti anis Njegov latinski naziv illicium, znači očaranost, a nota mu je slatkasta, nalik sladiću. Zbog svog karakterističnog oblika, posebno je zanimljiv u vreme praznika. Važno je napomenuti da se koristi u celini, mleven, ali ne i u komadima.
 Foto: ShutterStock
3. Muskatni oraščić Kako je reč o intenzivnom začinu, treba ga koristiti umereno. Može da stoji dugo, ali u slučaju da primetite crne tačkice po njemu, najbolje bi bilo da ga odmah bacite. Nezamenljiv je u pripremi bešamel sosa, raviola i tortelina, a može se dodati i u filove za torte. 
 Foto: ShutterStock
4. Cimet Topao i aromatičan, cimet jelu daje željenu slatkoću. Poznato je da ga dodajemo u slatkiše, ali ne zaboravite ni na slaniše. Naime, odličan je dodatak crvenom mesu i sosu od paradajza koji se služi uz tikvice.
 Foto: ShutterStock
5. Đumbir Reč je o začinu koji spada u super hranu, a iako je prilično jakog i oporog ukusa, tokom kuvanja gubi na intenzitetu. Ukoliko se hranite zdravo, isprobajte ga u salati od bundeve i kupusa, a gurmanima predlažemo da masnoću svinjskog mesa ublaže upravo dodatkom male količine đumbira. 
 Foto: ShutterStock
6. Šafran Iako se ubraja u najskuplje začine, mala količina šafrana jelu daje boju i aromu. Odlično se kombinuje sa povrćem, pre svega šargarepom, prazilukom, šampinjonima, bundevom i spanaćem.
 Foto: ShutterStock
7. Karanfilić Ovaj začin ne samo da prija nepcima, već ima i antiseptičko dejstvo. Najbolje je kada se koristi ceo, a ne mrvljen, jer tada ne gubi aromu. Takođe, dobro je dodati ga na početku pripreme, kako bi postepeno bogatio ukus jela.
 Foto: ShutterStock
8. Čili Njegova primena razlikuje se u zavisnosti od zemlje, a za ljutinu je zadužen kapsaicin. Jači je mleveni nego onaj u svežem obliku, ali za svaki slučaj odstranite seme i dršku. Neobičan spoj nastaje kada malo čilija pospete po tropskom voću.
 Foto: ShutterStock



The post Ove stvari možda niste znali o vašim omiljenim začinima appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

Možda niste znali – Ove stvari su korišćene kao novac u prošlosti

Izvor: 011vodič.com, 16.Jan.2021

Danas plaćamo kreditnim karticama, papirnim novčanicama i metalnim novčićima, ali ove stvari nisu oduvek i svuda bile korišćene za finansijske transakcije.. Različiti narodi i civilizacije su upotrebljavali najrazličitije stvari u ovu svrhu, a u narednim redovima ćemo vam otkriti neke malo neobičnije...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.