„Miris kiše na Balkanu“ u najužem krugu za „Emi“

Izvor: Dzungla.org, 20.Sep.2012, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Miris kiše na Balkanu“ u najužem krugu za „Emi“

Televizijska serija „Miris kiše na Balkanu“ ušla je u najuži krug nominacija za internacionalnu „Emi“ nagradu, a režiser Ljubiša Samardžić je dobio poziv za Kan

Televizijska serija „Miris kiše na Balkanu“ ušla je u najuži krug nominacija za internacionalnu „Emi“ nagradu, a režiser Ljubiša Samardžić je izjavio za Tanjug da je time u ovoj seriji prepoznata estetika.
„U ovoj kvalitivnoj seriji televizijski sladokusci i magnati prepoznali su ukus >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << i njenu estetiku. To je za sve stvaraoce, glumce autore saradnike RTS veliki događaj“, rekao je Samardžić.
On je naveo da nije očekivao da će, iako je serija kandidovana, ući u najuži izbor.
„Iznenadili smo se kad smo juče dobili poziv za učešće na konferenciji u Kanu 8. oktobra. Niko od nas nije ni pretpostavljao da će ova srpska serija ući u krug odabranih“, kazao je Samardžić.
Na pitanje da li očekuje da će serija „Miris kiše na Balkanu“ osvojiti nagradu „Emi“, Samardžić kaže da ne očekuje tako veliki, „nestvaran uspeh“ i podseća da je njegov film „Nebeska udica“, koji je 2000. bio nominovan za Oskara, i pored svih dobrih kritika, ostao izvan kategorije pet najboljih filmova neengleskog govornog područja.
„U filmskim nagradama, Američka filmska akademija se uvek okretala politički korektnim zemljama, a mi smo ostali u bubnju. Verovatno će se roditi u budućnosti neki film, ali kada se smire strasti i kada se uspostavi korelacija sa Evropom i Amerikom“, kazao je Samardžić.
„Idemo napred“, rekao je Samardžić i podsetio da su seriju „Miris kiše na Balkanu“ već otkupili u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i na prostoru bivše Jugoslavije.
Govoreći o nominovanoj seriji, Samardžić ju je uporedio sa televizijskom serijom „Vruć vetar“, koja se i ovih dana može videti na Radio-televiziji Srbije, dodajući da su obe rađene uz „harmoniju, predanost i nesvakidasnju ljubav i sa malo para“.
„Ovo što se desilo sa našom televizijskom serijom u neku ruku bi trebalo da bude naum svima koji se bave ozbiljnim kreiranjem programa“, kazao je Samardžić.
Prema njegovim rečima, poslednjih godinama, u novom ekonomskom sistemu „kapitalištičko vreme“, bezglavo se juri za novcem, ne obazirujući se na kvalitet.
„Televizijski centri se utrkuju ko će imati veći rejting, a naš koncept je snimiti nešto novo, sveže, ozbiljno, dostojanstveno, sa puno etike, mere i ukusa“, istakao je Samardžić.
„Ozbiljne nacionalne televizije moraju da se posvete kvalitetu. Na primer, serija ‘Vruć vetar’, koja je rađena na sjajnom tekstu Siniše Pavića, serija koja ima pameti, smisla, sjajne karaktere i događaje, mogu da gledaju svi i očevi i majke i babe i dede ali i deca. Zato serija i ima ovakvu gledanost“, rekao je Samardžić.
On je podsetio da je za lika Šurde iz serije „Vruć vetar“ 1983. godine dobio Gran pri nagradu.

(Izvor: Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.