Izvor: Press, 05.Maj.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks u četvrtak 7. maja u Sava centru u Beogradu.

Dokumentarac "Citizenfour: Dosije Snouden" rediteljke Laure Poiteras u koprodukciji Nemačke, SAD i Velike Britanije i srpsko-rumunsko ostvarenje "Šuma" Siniše Dragina otvoriće osmi Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks u četvrtak 7. maja u Sava centru u Beogradu.
Direktor festivala Beldoks Mladen Vušurović rekao je danas na konferenciji za novinare da su festivalske pripreme i organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << završeni i da su distributeri već dostavili kopije u vrhunskom digitalnom formatu za sve projekcije.  "To što su kopije za sve projekcije u vrhunskom digitalnom formatu, za jedan niskobudžetni festival veliko je dostignuće", rekao je Vušurović i dodao da je reputacija Beldoksa u svetu već visoka i da organizatori imaju razloga da budu zadovoljni. 
Od 7. do 13. maja na festivalu će biti prikazano oko 40 filmova, među kojima i ostvarenja najnovije produkcije nagrađena na velikim svetskim festivalima, a kako je najavljeno, biće održano i nekoliko svetskih premijera. 
Vušurović je najavio da će na festivalu gostovati nemački autori Maksimilijan Pleto i Bruno Friče, rediteljka Regina Šiling i protagonistkinja Adriana Altaras i producenti Gregor Štrajber i Ester van Mesel. 
Direktor Gete instituta u Beogradu Matijas Miler Viferih rekao je da će na otvaranju festivala biti prikazan zastrašujuć dokumentarac o Edvardu Snoudenu, špijunskoj aferi koju su njegova otkrića izazvala i sistemu nadzora svakog pojedinca, nagrađen Oskarom 2015.  "Dokumentarci se ne bave uvek samo istorijskim i kulturnim temama, nego i politikom i njenom svakodnevnom prisustvu", rekao je Viferih i ukazao na značaj i aktuelnost sadržaja filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem Beldoksu. 
Svetsku premijeru na Beldoksu  imace muzicki dokumentarac "Globalna radost", reditelja Bruna Fričea i producenta Maksimilijana Pletoa koji je na festivalu gostovao četiri puta, a premijerno 2009. prikazao i film "Cena zlata".
Na festivalu će biti prikazana i srpsko-nemačka koprodukcija o Marku Sladojeviću, pravnom zastupniku lidera bosanskih Srba Rovana Karadžića pred Haškim tribunalom, a posle projekcije 8. maja u Dvorani kulturnog centra Beograda biće organizovan razgovor sa autorima.  Publici je preporučen i putopisni dokumentarac "Titovim naočarima" nemačke autorke Regine Šiling, snimljen po istoimenom književnom predlošku u Srbiji i Crnoj Gori. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunsko-srpski film o prisluškivanju Tita na Beldoksu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015

Dugometražni dokumentarni film "Šuma", rumunsko-srpska koprodukcija autora Siniše Dragina na temu prisluškivanja Tita, prikazuje se u duplom programu otvaranja 8. festivala Beldoks, pre projekcije dobitnika Oskara - "Citizenfour: Dosije Snouden" 7. maja u Sava centru...Producent Predrag Jakovljević...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.