Majdanpek treći dan bez struje, počeo da pada sneg, moguća evakuacija!

Izvor: Prva.rs, 03.Dec.2014, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majdanpek treći dan bez struje, počeo da pada sneg, moguća evakuacija!

Za devet sati zakazana je sednica Štaba za vanredne situacije, za koju je sinoć Dejan Vagner, predsednik opštine Majdnapek, najavio da će pokrenuti pitanje „evakuacije stanovništa  jer je ovo prava humanitarna katastrofa“.
Prema nezvaničnim informacijama, kvar bi trebalo da bude popravlje između 12 i 13 časova, što bi predstavljalo 44 sata bez struje.
U gradu je minus četiri stepena, a ledena kiša je prerasla u sneg. Od jutros su proradili fiksini telefoni >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i mreža Telenora. Lokalna vlast razmatra mogućnost proglašenja vanredne situacije.
Izvršni direktor za prenos električne energije u EMS Nebojša Petrović najavio je primenu nove prakse kako bi Majdanpečani dobili struju.
- Deo 400 kilovatne mreže biće upotrebljen da radi u 110 kilovatnom naponu, što znači da bi danas između 12 i 13 časova Majdanpek trebalo da dobije struju.
Petrović kaže da su u Majdanpeku, u kome nema struje, vode i grejanja već treći dan, na sanaciji sva tri dalekovoda angažovani svi njihovi ljudski kapaciteti, uključili su se i partneri, tako da je dva dana radilo je i do 200 ljudi istovremeno, "a sa tim angažovanjem se nastavlja i danas".
Za ekipe koje su na terenu, osnovni problem u saniranju kvarova je mehaničko opterećenje dalekovoda ledom, a vetar je samo dodatni problem, izjavio je Petrović i istakao da je, zbog ledene kiše koja pada od nedelje popodne, instalacija na dalekovodu potpuno okovana ledom koji dostiže debljinu od 15 do 20 centimetara, tako da se provodnici se istežu čak i do zemlje.
Govoreći o situaciji u Boru, on je ocenio da nije bilo problema u visoko-naponskoj prenosnoj mreži i da, i u svim ostalim delovima Srbije, potrošači imaju normalno napajanje strujom.
U Srbiji je "rad prenosne mreže siguran i pouzdan i ne očekujemo probleme u narednim danima", izjavio je Petrović.
Nekoliko sela u okolini Čačka ostalo je bez struje zbog kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži do kojih je došlo tokom noći usled jake kiše i olujnog vetra.
Bez struje su ostala sela Gornja Ježevica, Banjica, Rošci i Jančići, rekao je novinarima glavni dispečer Elektrodistribucije u Čačku Mirko Simeunović.
Tehnički direktor Elektrodistribucije u Čačku Stojan Vasović precizirao je da je u selu Rošci na Kablaru bez struje oko 250 domaćinstva, a da je kvar nastao jer su stabla pala na 11 trafostanica.
Na tom području ima dosta leda, pa nije bezbedno da naše ekipe sada šaljemo tamo, ali ujutru će izaći na teren i sanirati kvar.
Kvarovi na elektromreži otklonjeni su u Donjem Milanovcu i Boru. Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je da borba za normalizaciju snabdevanja električnom energijom istočne Srbije i dalje traje.
Sve ekipe EMS iz cele zemlje neprekidno su na terenu i ulažu poslednje atome snage kako bi se sanirale posledice havarija koje su po istočnoj Srbiji izazvale ledene kiše i olujni vetrovi, napominje se u saopštenju.
Kako se ističe, zbog katastrofalnih vremenskih uslova, životi članova ekipa su ugroženi, ali borba ni u jednom trenutku ne prestaje, ističe se u saopštenju.
Izvršni direktor za prenos električne energije u EMS Nebojša Petrović rekao je ranije da u ostalim krajevima Srbije nema većih kvarova na prenosnim sistemima elektične energije, osim uobičajnih prolaznih kvarova.
- Radimo na tome da osposobimo bar jedan od tri dalekovoda, kojim se Majdanpek snabdeva strujom, a na kojima je došlo do havarije.
Istovremeno se nastavljaju radovi i na druga dva dalekovoda, ali sa jednim dalekovodom, napominje Petrović, može potpuno da se normalizujemo napajanje električnom energijom u Majdanpeku.
U međuvremenu, Rudarsko-topioničarski basen "Bor" i "Elektromreža Srbije" obezbedili su 20.000 boca vode i oko 10.000 toplih obroka koji će danas biti podeljeni građanima. Iz Bora je upućene cisterna sa vodom.
Škole i obdaništa ne rade, nema vode, fiksna telefonija gotovo da ne radi, ali službe od vitalnog značaja, Dom zdravlja i bolnica, funkcionišu.
U porodilištu u Majdanpeku montiran je agregat, tako da su majke i bebe na toplom.
Zbog nestanka struje došlo je i do problema u Rudniku bakra Majdanpek čiji zaposleni loženjem vatre na mestima gde je to moguće pokušavaju da spreče smrzavanje opreme i veću štetu.
U Pomoravlju i Podunavlju i dalje duva oluni jugoistočni vetar, a u južnom Banatu je orkanske jačine.
Najjači udari vetra do 100 kilometra na čas su trenutno u Beogradu i Vršcu.
Sneg pada na Crnom vrhu, a ledena kiša u Velikom Gradištu, Negotinu i Timočkoj Krajini.
Poseban oprez zbog poledice iz "Puteva Srbije" savetuju vozačima u košavskom području i Timočkom kraju.
Izvor: blic, rts
Pročitajte i:
Evakuacija u Lučanima zbog izlivanja reke, poplave i u Čačku

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Majdanpek bez struje, vode i grejanja više od 40 sati

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Dec.2014

Stanovnici Majdanpeka su bez struje, vode i grejanja više od 40 sati zbog čega se očekuje da će na sednici Štaba za vanredne situacije, koja je počela jutros, biti pokrenuto i pitanje evakuacije najugroženijih kategorija stanovništva...Sednica štaba za vanredne situacije počela je oko devet...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

KRITIČNO U MAJDANPEKU Nema struje, pada sneg, a sada nema ni nafte za agregate!

Izvor: Blic, 03.Dec.2014

Prošlo je više od 40 sati od kada je opština Majdanpek ostala bez struje. Oko 5.000 građana Majdanpeka smrzava se u svojim stanovima bez vode i struje, u nadi da će se problem rešiti. Novi problem je i nedostatak nafte za rad agregata...Za 9 sati zakazana je sednica Štaba za vanredne situacije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.