Korisne strane depresije

Izvor: S media, 04.Nov.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korisne strane depresije

Američki psihijatri su ustanovili da depresija, koju preživljava svaki čovek bar jednom u životu, ipak ima i svoje korisne strane.

Proučavajući korene depresije, stanje karakteristično za 7 odsto stanovništva, psihijatri Univerziteta u Virdžiniji su zaključili da ona počinje od procesa ruminacije - "žvakanje žvake", kako su okarakterisali stalno "preživljavanje" istih negativnih misli i utisaka.

Lek za tešku depresiju?

Ruminacija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << smanjuje umne sposobnosti, slabi memoriju, sposobnost analize, zbog čega su naučnici ranije zaključivali da je ruminacija iznenadan gubitak misaone energije.

Medjutim, ipak su pretpostavili da ruminacija ima i pozitivan smisao, jer često nastaje kao odgovor na ozbiljan stres - smrt bliske osobe ili otpuštanje s posla.

Gen odgovoran za depresiju

U tom slučaju intenzivno razmišljanje o jednom istom pomaže čoveku da preživi težak udarac.

Osnovni simptomi depresije, medju kojima su nespostobnost da se doživi zadovoljstvo, gubitak interesovanja za hranu, seks, komunikacije, imaju konstruktivan smisao.

Psiholozi su utvrdili da se u to vreme aktivira zona velikog mozga odgovorna za koncentraciju pažnje i to u direktnoj proporciji - što je depresija jača zona je aktivnija.

Na osnovu toga naučnici zaključuju da depresija olakšava pronalaženje izlaza iz teške situacije.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I korisne strane depresije: Jača koncentracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2010

LONDON -..Američki psihijatri su ustanovili da depresija, koju preživljava svaki čovek bar jednom u životu, ipak ima i svoje korisne strane...Proučavajući korene depresije, stanje karakteristično za sedam odsto stanovništva, psihijatri Univerziteta u Virdžiniji su zaključili da ona počinje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Korisne strane depresije

Izvor: B92, 04.Nov.2010

Američki psihijatri ustanovili su da depresija, koju preživljava svaki čovek bar jednom u životu, ipak ima i svoje korisne strane...Proučavajući korene depresije, stanje karakteristično za 7 odsto stanovništva, psihijatri Univerziteta u Virdžiniji zaključili su da ona počinje od procesa ruminacije...

Nastavak na B92...

Depresija može biti i korisna

Izvor: Mondo, 05.Nov.2010, 10:56

Američki psihijatri su ustanovili da depresija, kroz koju koju svaki čovek prođe bar jednom u životu, ipak ima i svoje korisne strane.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.