Kinezi ulažu u Obrenovac i Staru Pazovu 48 miliona evra

Izvor: Prva.rs, 14.Nov.2014, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi ulažu u Obrenovac i Staru Pazovu 48 miliona evra

 
Investicija u Obrenovac će iznositi više od 30 miliona evra, a u Staru Pazovu oko 18 miliona evra i biće otvoreno ukupno preko 1.400 radnih mesta.

Fabrika u Obrenovca biće izgrađena u industrijskoj zoni Bariča, na mestu stare zgrade "Prve Iskre", a proizvodiće komponente za automobilsku industriju. 

Prema rečima gradonačelnika Obrenovca Miroslava Čučkovića, početak izgradnje predviđen je za 1. april naredne godina, a moguće je da radovi počnu mesec >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << dana ranije, dok će Ugovor o investiciji biti potpisan u roku od tri nedelje. 

Industrijska zona u Bariču u prethodnom periodu infrastrukturno je opremljena za izgradnju industrijskih objekata, i biće očišćena i pripremljena za novog investitora, rekao Čučković i napomenuo da bi to trebalo da bude urađeno za 100 dana od momenta potpisivanja Ugovora. 

Čučković je rekao da je odluka da se u Obrenovcu gradi pogon istorijska i uporedio je sa odlukom da se na teriroriji te opštine izgrade termoelektrane. 

"Meite Group" je multinacionalna kompanija koja širom sveta zapošljava više od 30.000 ljudi i snabdeva, kako je naveo Čučković, gotovo polovinu svetskog automobilskog tržišta sa klipovima, blokovima motora i sarađuje sa gotovo svim kompanijama iz te industrije.
"Za nas je to jako značajno, jer će kompanija biti u narednih više decenija raditi na ovim prostorima, jer nije usko vezana za neki brend koji može, ali ne mora da ima uspeha u poislovanju", kazao je predsednik obrenovačke opštine.

Prvih 550 radnika biće upućeno u pogone "Metia Grupe" u svetu na obuku, kako bi preneli znanje i na svoje kolege po dolasku u Obrenovac, rekao je Čučković. 

On je obelodanio da je Srbija ponudom boljih uslova, pobedila Poljsku i to podsticajima, angažovanjem Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i njegovih saradnika i naveo da ća na gradnji fabrike u Obrenovcu biti angažovano oko 2.200 radnika. 

Memorandum su potpisali ministar privrede Željko Sertić i predsednik "Meita Group" Ben Če, kao i izvršni direktor "Streit Group" Remi Bartelme, gradonačelnik Begrada Siniša Mali, Čučković i predsednik opštineStara Pazova Đorđe Radinović. 

Ministar Sertić rekao da će potpsivanjem Memoranduma Obrenovac i Stara Pazova krenuti stopama još većeg ekonomskog razvoja. 

Potrebno je da se Obrenovac obnovi posle majskih poplava, rekao je Sertić i istakao da je vlada do sada uložila u obnovu Obrenovca više od 50 miliona evra. Odgovarajući na pitanje o subvencijama investitorima, Sertić je rekao da vlada neće prestati, niti će smanjivati subvencije za strane i domaće ulagače i najavio da će više detalja subvencijama kineskom partneru izneti za tri nedelje kada se završe pregovori.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.