Ita Rina, žena koja je zbog Srbina promenila veru i odrekla se slave

Izvor: Press, 31.Jan.2017, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ita Rina, žena koja je zbog Srbina promenila veru i odrekla se slave

Iza ovog imena krije se čudesna sudbina još čudesnije umetnice koja se kroz život više puta odricala - prvo toplog kućnog doma, dva puta vlastitog imena, a potom i velike životne šanse.
фото: стил.курир.рс
Први избор за мис Југославије одржан је 1926. године, и тада се чуло за Италину >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Лиду, односно Иду Кравању из Диваче код Трста. Ида је победила на избору за мис Љубљане, а затим постала и мис Словеније.
Њој је, ако је судећи по причама које су остављене у аманет из старих времена, мајка забранила учешће на финалном избору за најлепшу Југословенку, али је она последњим возом стигла у Загреб у тренутку када је жири већ бирао најлепшу од три финалиста.
 Међутим, младој госпођици Кравањи је тај долазак у Загреб променио живот.
Њену лепоту приметили су немачки филмски продуценти, па је након краћег убеђивања са мајком, која јој је бранила пут у Берлину, тада 20-годишња Ида побегла од куће и возом отпутовала за Берлин, где је потписала уговор са једном продуцентском кућом.
"Камере су почеле да зује. Свуда око мене били су каблови. Неки потпуни странци пиљили су у мене, дошаптавајући се међу собом. Говорили су ми да вриштим, да се смејем, машем и плачем. Мислим да сам најприродније изгледала у сценама у којима сам плакала. Било је довољно само да се присетим колико сам далеко од куће и како сам обманула мајку", присећала се Ита свог првог искуства.
Kada je poželela veću ulogu, raskinula je ugovor i potpisala novi sa drugom produkcijskom kućom, koja je od nje zahtevala da promeni ime. Tada se rodila glumica čije je ime poznato ljubiteljima ukrštenih reči - Ita Rina.
Dva najznačajnija filma Ite Rine su Erotikon iz 1929, priča o zavedenoj i napuštenoj ćerki čuvara železničke stanice u češko-nemačkoj koprodukciji, koji je, pored nje, proslavio i mladog češkog reditelja Gustava Mahatija, i češki klasik Tonka zvana vešala.
U ovom filmu iz 1930. Ita je glumila prostitutku koja ispunjava poslednju želju ubici osuđenom na smrt i provodi s njim noć pred pogubljenje.
Želeo ju je Holivud, ali je zbog verenika rekla Ne. Na vrhuncu slave, 1931, glumica se udala za inženjera Miodraga Đorđe­vića. Nameravala je da napusti glumu, a promenila je i veru, prešavši u pravoslavlje.
Posle venčanja promenila je ime u Tamara Đorđević i nastavila je da živi u Beogradu. Bila je i veliki patriota, većina njenih filmova je snimljena u Jugis, a malo je nedostajalo da zbog patriotizma završi u nacističkom zatvoru. Tada joj je u pomoć pritekao tadašnji ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, a kasnije i nobelovac, Ivo Andrić. Sve se desilo u leto 1939, tokom snimanja filma Centrala Rio. Ita je u to vreme morala da dokazuje i da nije Jevrejka. Na snimanju je uz nju neprestano bio neki gestapovac, koji je ubrzo počeo sa verbalnim provokacijama na temu Jugoslavije.
Не знајући ко је тај човек, Ита се с њим жестоко посвађала. Ово је било прилично опасно, јер су гестаповци хапсили кога и како су хтели, што се десило и многим глумцима. Када је открио ко је овај човек, Ита се обратила тадашњем амбасадору Краљевине Југославије, Иви Андрићу, који јој је саветовао да се хитно врати у домовину. Пошто је већ снимила своју сцену, одмах је спаковала кофере. Њена последња улога била је у филму  Рат , у којем је глумила с Батом Живојиновићем.
 Ита је имала сина и ћерку, а шездесетих се повукла из јавног живота и преселила се у Будву. Преминула је у мају 1979. током великог земљотреса од астматичног напада. Сахрањена је у Београду на Новом гробљу.
 

 




Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.