Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2015, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imam nezaštićena žrtva napada

Samo zahvaljujući pukoj sreći imam Selvedin Beganović ostao je živ poslije napada nožem koji se dogodio u četvrtak naveče u blizini džamije u selu Trnovo, kod Velike Kladuše.

U posljednjih mjesec dana ovo je treći napad na Beganovića i sva tri su se dogodila praktično na istom mjestu, u dvorištu gdje se nalaze džamija i džematska kuća u kojoj stanuje imam. Beganović je ovog puta zaradio teže tjelesne ozljede, a očigledna namjera napadača bila je da ga liši života.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Za razliku od prethodna dva napada, imam kaže da je ovog puta vidio napadača i da ga ne poznaje, ali je zapazio da ima dugu bradu. U policiji kažu da traje intenzivna potraga za napadačem te da se opravdano sumnja kako su sva tri napada djelo iste osobe. Svi raniji napori da se otkrije njegov identitet nisu urodili plodom, a u toku dosadašnje policijske istrage, u koju su uključeni i inspektori SIPA, saslušano je nekoliko desetina pripadnika selefijske zajednice iz Velike Kladuše.

Zbog svih okolnosti pretpostavlja se da bi napadač mogao biti baš osoba iz ovog miljea, a i sam Beganović je prilikom ranijih napada izrazio sumnju da je na meti pripadnika selefijske zajednice zbog svog otvorenog protivljenja radikalnoj interpretaciji islama i praksi vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

On je ranije u otvorenom pismu neformalnom vođi selefijskog pokreta u BiH Bilalu Bosniću tražio od njega da prestane pozivati omladinu u džihad. Zbog takvih stavova Beganović je u posljednjih nekoliko godina bio žrtva više napada. Iako je nezahvalno prejudicirati motive napada na Beganovića, ovaj slučaj ponovo aktuelizira problem jačanja selefijske zajednice i njihovog učenja.

Tradicionalni doživljaj islama kojeg njeguju bosanski muslimani sve se češće sukobljava sa agresivnim i militarističkim selefijskim svjetonazorima. Pasivan odnos Islamske zajednice BiH i intelektualaca prema ovom problemu daje snagu jačanju radikalnih trendova, a hrabri pojedinci, poput imama Beganovića, postaju nezaštićene žrtve napada.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Imam Beganović napadnut treći put!

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2015

VELIKA KLADUŠA - Imam Selvedin Beganović napadnut je nožem u četvrtak naveče, treći put u posljednjih mjesec dana!..Napadač je imamu nanio povrede po vratu i grudima...Beganović je opet napadnut na istom mjestu, u neposrednoj blizini džamije u selu Trnovo, kod Velike Kladuše, i džematske kuće...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.