Hiljadu puta ste čuli Pu, Pu, da kucnem u drvo a nemate pojma šta to zapravo znači

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2022, 18:21

Hiljadu puta ste čuli "Pu, Pu, da kucnem u drvo" a nemate pojma šta to zapravo znači

Praznoverje “kucanje o drvo” poznaje nekoliko kultura, koje veruju da će se time prizvati sreća ili odbiti nesreća.

Jedno od najčešćih objašnjenja je da ovaj običaj potiče iz vremena Kelta, koji su verovali da bogovi žive u stablima drveća. Najverovatnije su tako pokušavali da dobiju zaštitu od natprirodnih bića i oraspolože se. Po drugim autorima, želeli su da se zahvale za dobro raspoloženje koje ih prati.

Kod hrišćana se ovaj fenomen povezuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa Hristovim raspećem., odnosno drvo o koje kucaju povezuju sa drvetom na kom je On bio razapet. Prema većini teorija “kucanje o drvo” je povezano sa natprirodnim bićima, ali u različitom kontinentima. Istoričari međutim, smatraju da je ovaj običaj povezan sa novijim vremenom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.