Grenel traži ukidanje taksi i odustajanje od kampanje povlačenja priznanja Kosova

Izvor: 011vodič.com, 05.Jun.2020, 16:36

Grenel traži ukidanje taksi i odustajanje od kampanje povlačenja priznanja Kosova

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) zatražio je od lidera pokreta Samoopredeljenje, Albina Kurtija (Albin Kurti), inače mandatara za formiranje nove vlade Kosova, ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.
To bi, kako je dodao, trebalo da se desi istovremeno sa prekidom kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.
Grenel je kazao da će ukidanje takse zatražiti od svakog političkog lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << na Kosovu.
„Ukoliko želimo da krenemo napred sa ekonomskim razvojem, veoma je važno ukidanje takse od 100 odsto. To je nešto što treba da se desi istovremeno sa ukidanjem kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti od strane Srbiji. Obe ove stvari treba da se dese, kako bi preduzeća napredovala, kako bi otvorili nova radna mesta za mlade ljude. Preneću istu poruku i u Beogradu“, izjavio je Grenel nakon sastanka sa Albinom Kurtijem.
On je dodao da formiranje nove vlade Kosova nije njegovo pitanje i da to posmatra sa strane.
„Rekao sam g. Kurtiju da su države kao Velika Britanija i Nemačka imale složene koalicijske borbe za formiranje vlade. Mi posmatramo, ohrabujemo ih da se vode vladavinom zakona kao i svi ostali, i da shvate da se to dešava i u drugim zemljama“, kazao je Grenel.
Grenel se susreo i sa predstavnicima drugoplasirane stranke na oktobarskim izborima Demokratskim savezom Kosova (DSK).
Susret sa Mustafom Nakon susreta sa liderima DSK, predvođenim predsednikom stranke Isom Mustafom, izneo je istu poruku da SAD nisu zainteresovane za uključivanje u razgovore o formiranju buduće Vlade, te da je sa Mustafom „podelio viziju“ brzog ukidanja kosovskih taksi i prekida srpske kampanje protiv nezavisnosti.
„To su sledeći koraci“, kazao je on novinarima.
Grenel se i pre jutrošnjih susreta u glavnom gradu Kosova oglasio na Tviteru, ističući da je neophodno da Priština ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije uvedene pre više od godinu dana.
“Moramo napraviti napredak – što uključuje i ukidanje taksi”, napisao je Grenel na Tviteru nakon sastanka sa Tačijem.
Grenel, koji je i američki ambasador u Berlinu je juče, u sredu 22. januara, doputovao na Kosovo.
Najpre sa Tačijem U u sredu uveče sastao se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci) u Prištini, a nakon sastanka je poručio da će biti usredsređen na ekonomski napredak.
Posle susreta u Prištini, putuje za Beograd gde će se u petak, 24. januara, sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem koji se u međuvremenu izjasnio o predlozima koje je izneo američki posrednik.
Vučić o Grenelovim izjavama Povodom Grenelovih izjava, Vučić je izjavio da ceni njegov entuzijazam, ali da “ne ide to lako” sa ubrzanjem razgovora između Beograda i Prištine.
Kako je istakao, Grenel je, uoči dolaska u Beograd, pogotovo govorio o ekonomiji.
“Razgovaraćemo o svemu. Besmisleno je govoriti o avio saobraćaju, a da ne možete da prevozite robu”, rekao je Vučić, pominjući kosovske takse na robu iz Srbije.
Grenel, u dvodnevnu posetu regionu stiže u sedmici u kojoj je uspešno posredovao u postizanju dogovora između dve strane sa nemačkom kompanijom Lufthansa o uspostavljanju avio-linije Priština-Beograd.
Prvi dogovor uz američko posredovanje Pismo o namerama koje su Kosovo i Srbija potpisali u Berlinu u petak, 20. januara, prvi je iskorak u odnosima dve strane od kada su pregovori koji se unutar briselskog dijaloga vode od 2013. godine zapali u ćorsokak.
Dogovor o obnavljanju letova, prekinutih pre 21 godinu, pozdravio je i američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump), dok je iz Evropske unije navedeno da su na toj adresi zatečeni postignutim. Evropska unija je, podsetimo, posrednik u briselskom dijalogu.
Od kada su pregovori u blokadi? Praktično, blokirani su od decembra 2018. godine kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode koji se u tu državu uvoze iz Srbije i BiH.
Odluku je donela Vlada Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj), aktuelna Vlada u ostavci, kao odgovor na poteze Srbije – kampanju poništavanja priznanja nezavisnosti kao i onemogućavanje prijema Kosova u međunarodne institucije poput Interpola.
U međuvremenu, na Kosovu su 6. oktobra 2019. održani vanredni parlamentarni izbori, pošto je premijer Haradinaj podneo ostavku.
Na izborima je pobedilo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koje do danas nije uspelo da ostvari dogovor o formiranju nove vlade sa drugoplasiranim DSK Ise Mustafe. Ipak, predsednik Kosova Hašim Tači 18. januara dao je Kurtiju mandat za sastav nove vlade.
Kakav je stav Kurtija o taksama? Kurti je odmah posle izbora, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) kao rešenje za pitanje taksi predložio reciprocitet u odnosima sa Srbijom:
„Umesto takse od sto odsto na robu iz Srbije, uvešćemo princip reciprociteta“, kazao je Kurti, dodajući objašnjenje da to znači da ono što Srbija ne dozvoljava kosovskim građanima i proizvođačima u Srbiji, toj državi neće biti dozvoljeno na Kosovu.
Po pitanju taksi koje je takođe uvedene BiH, Kurti podvlači da Beograd i Sarajevo ne mogu isto da se tretiraju.
“Mi ćemo razmotriti sa našim ekspertima u novoj vladi sve mogućnosti da ne tretiramo isto i Sarajevo i Beograd, i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, jer ne želimo da nam u dobrim odnosima između Albanaca i Bošnjaka, između Kosova i Bosne i Hercegovine, bude prepreka Republika Srpska”, objasnio je Kurti.
Kada je reč o drugom zahtevu koji je izneo Grenel, rezultati srpske kampanje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti, proglašene 2008. godine, nisu potpuno jasni.
O kampanji povlačenja priznanja Kosova Po poslednjim tvrdnjama Ministarstva inostranih poslova Srbije 16 država je povuklo priznanje Kosova. Poslednja, kako je saopštilo to Ministarstvo, to je učinila zapadnoafrička država Gana, 11. novembra 2019.
Ni jedna od tih država nije zvanično Kosovu potvrdila odluku o povlačenju prizanja nezavisnosti. Kosovo kao nezavisnu državu priznale su SAD, kao i 23 od ukupno 28 članica EU.
Takođe, od avgusta 2019. godine nije stavljena tačka i na tvrdnje koje iznelo Ministarstvo inostranih poslova Kosova optužujući Vladu Srbije da nudi mito u zamenu za povlačenje priznanja Kosova.
U toku dana izveštavaćemo o poseti Ričarda Grenela Prištini, potom i Beogradu

The post Grenel traži ukidanje taksi i odustajanje od kampanje povlačenja priznanja Kosova appeared first on 011vodic.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.