Deveta simfonija na Niškoj tvrđavi povodom Milanskog edikta

Izvor: Press, 14.Jun.2013, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deveta simfonija na Niškoj tvrđavi povodom Milanskog edikta

Domaćin sutrašnjeg izvođenja biće ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm koji je danas na konferenciji za novinare u ministarstvu kulture rekao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što može da podrži izvođenje Betovenove simfonije i podsetio da je Milanski edikt simbol tolerancije "što je ideja koju rado podržavamo".

"Deveta simfonija stoji za ideal društva slobodnih ljudi u zajednici koje povezuje nit prijateljstva.
Deveta simfonija je i himna Evrope koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << slavi raznolikost naroda, zajedništva, uzajamnog poštovanja i zato savršeno odgovara sutrašnjem događaju", rekao je Vilhelm.

Savetnik predsednika Srbije i programski rukovodilac projekta Milanski edikt Radoslav Pavlović ocenio je da je učešće ambasade Nemačke dobar znak, dobra poruka da pripadamo porodici koja zagovara iste vrednosti.

Pavlović je rekao da je Milanski edikt bio revolucija, možda najveća u Evropi i podsetio da je Edikt akt o toleranciji i predstavlja snažnu poruku zaštite mira, poštovanja i saradnje.

Zato je važno da Srbija obeleži 17 vekova Milanskog edikta i tako saopšti sebe kao zemlju koja ceni mir, toleranciju, suživot drugih, rekao je Pavlović i dodao da u ovoj godini jubileja obeležavanjem i Milanskog edikta šaljemo poruku da treba da budemo ljudi.

Rukovodilac projekta Milanski edikt Slavica Trifunović rekla je da će Devetu simfoniju izvesti "niške muzičke snage" pošto je dogovor sa Beogradskom flharmonijom propao.

Na sceni će biti 320 izvođača - 210 članova hora i 110 orkestra plus četvoro solista a dirigovaće Suzana Kostić.

Trifunović je najavila i da će pre koncerta koji je besplatan i počinje u 21.00 sati na letnjoj pozornici Niške tvrđave, na lokalitetu Medijana biti potpisan ugovor Ministarstva kulture i Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša kojim će početi projekat prezentacije vile sa peristilom i izgradnje zaštitne konstrukcije nad njom.

Ona je dodala da je iz budžeta Srbije za ovaj projekat obezbeđeno 120 miliona dinara.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Proslava Milanskog edikta: Deveta Betovenova simfonija sutra u Nišu

Izvor: NaDlanu.com, 14.Jun.2013

Deveta Betovenova simfonija biće izvedena sutra u Nišu u okviru obeležavanja jubileja 1.700 godina Milanskog edikta, a koncertu će prethoditi i potpisivanje ugovora o rekonstrukciji antičke Medijane za koju je izdvojeno 120 miliona dinara... Domaćin sutrašnje večeri, ambasador Nemačke Hajnc...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.