Betovenova simfonija u Niškoj tvrđavi

Izvor: RTS, 14.Jun.2013, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Betovenova simfonija u Niškoj tvrđavi

Na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi sutra uveče biće izvedena Betovenova deveta simfonija. To je još jedna u nizu manifestacija u okviru državnog projekta obeležavanja jubileja Milanskog edikta. Ministarstvo kulture izdvojilo je i sredstva za rekonstrukciju Konstantinove vile na nalazištu Medijana.

Probe niških orkestara i horova za subotnji koncert uveliko traju. Za više od trista izvođača, uglavnom niške muzičke snage, Betovenova deveta simfonija predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inspiraciju i izazov.

"Izuzetna je čast i verujem za mnoge, pogotovo one koji se profesionalno bave muzikom,ostvarenje životnog sna. Veliko je uzbuđenje, a prisutna je i jedna doza treme", kaže jedan Nišlija.

"Zaista ništa nije bilo teško i spremni smo. Odradili smo veliki posao i mislim da će na visokom nivou biti celo delo izvedeno", dodaje drugi. 

Na letnjoj pozornici u tvrđavi združeno će nastupiti orkestar Fakulteta umetnosti, niški simfonijski orkestar, više niških i jedan beogradski hor. Svi oni potpuno su se posvetili pripremama za veliki koncert.

"Mi smo uspeli da spremimo za mesec dana, s tim što smo zaista morali da pojačamo aktivnosti, da sve ostalo što je bilo u planu otkažemo", kaže dirigent Suzana Kostić.

Ministarstvo kulture izdvojilo je 120 miliona dinara za završetak radova na Medijani, kako bi taj arheološki lokalitet od neprocenjive istorijske vrednosti, koji je do sada bio bez adekvatne zaštite, do jeseni bio otvoren za posetioce.

"Medijana će da dobije krov, ide se na konzervaciju i već postoje planovi za to. To će ostati Nišu posle Edikta i bogatiće turističku ponudu grada", kaže ministar kulture Bratislav Petković.

Zaštitinom konstrukcijom biće pokriveno 12.000 kvadratnih metara nalazišta i omogućena prezentacija vile sa peristilom i mozaika na hiljadu metara kvadratnih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Betovenova simfonija na Niškoj tvrđavi

Izvor: RTS, 14.Jun.2013

Na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi sutra uveče biće izvedena Betovenova deveta simfonija. To je još jedna u nizu manifestacija u okviru državnog projekta obeležavanja jubileja Milanskog edikta. Ministarstvo kulture izdvojilo je i sredstva za rekonstrukciju Konstantinove vile na nalazištu Medijana....

Nastavak na RTS...

Deveta Betovenova simfonija u subotu u Nišu

Izvor: Beta, 14.Jun.2013

BEOGRAD, 14. jula 2013. (Beta) - Deveta Betovenova simfonija biće izvedena u subotu u Nišu u okviru obeležavanja jubileja 1.700 godina Milanskog edikta, a koncertu će prethoditi i potpisivanje ugovora o rekonstruk.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.