Devet teorija o misterioznoj smrti Edgara Alana Poa

Izvor: Prva.rs, 20.Okt.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet teorija o misterioznoj smrti Edgara Alana Poa

Udarci
Judžin Didijer 1872. godine u svojoj knjizi „Poov grob“ govori o mogućnosti da je Po naleteo na neke prijatelje na Vest Pointu, s kojima je otišao na piće. Kako Po nije dobro podnosio alkohol, nije mu bilo potrebno mnogo da se opije, te je ostavio svoje prijatelje, lutao ulicama, nakon čega su ga siledžije opljačkale i pretukle, ostavivši ga na ulici. 
Žrtva politike
Drugi veruju da je Po bio žrtva neobične metode kojom se u Sjedinjenim Američkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Državama u 19. veku primoravalo na glasanje. Bande koje su radile za određene stranke bi presrele čoveka na ulici, uvukle ga u sobu, gde bi ga napile i naterale da glasa, nekad čak i više puta. Ukoliko bi žrtva odbila glasanje, banda bi da pretukla ili ubila. Vremenom, ova teorija je postala opšteprihvaćena, posebno nakon što je 70-ih godina 19. veka Poov biograf Džon Henri Ingram, primio nekoliko pisama koje govore o ovoj teoriji.
Alkohol
Mnogo podataka govori o tome da Po zaista nije podnosio alkohol. On bi se opijao od jedne čaše vina, kao i njegova sestra. Oni koji su se nalazili u Poovom okruženju, priznaju da je ovaj pisac razmišljao o trovanju alkoholom. 
Trovanje ugljen-monoksidom
Mnogi su pokrenuli ovu teoriju o Poovoj smrti, smatrajući je mogućom pošto se svetlo u sobi u to vreme punilo ugljenikom. Istraživač Albert Donau je testirao vlasi Poove kose, ali su reultati bili negativni, pa mnogi odbacuju ovu teoriju. 
Trovanje živom
Dok Donauov test nije otkrio prisustvo teških metala, testovi pokazuju povišene nivoe žive u Poovom organizmu mesecima pre smrti. Međutim, nivo žive je verovatno posledica lekova koje je Po koristio nakon što je bio Filadelfiji u vreme epidemije kolere. Trovanje živom može da objasni neke halucinacije i delirijum pre smrti, ali nivoi žive pronađeni u vlasima Edgara Alana Poa i dalje su trideset puta ispod nivoa koji je potreban za ovakvu vrstu trovanja. 
Besnilo
Ovu teoriju je na konferenciji patologa 1996. godine izneo doktor Mihael Benitez zajedno s listom simptoma koje je upoređivao sa simptoimima pacijenata koji su bolovali od besnila. Benitez nije znao o kome je reč, samo je pregledao izveštaje njegovog lekara. Prema izveštaju Poovog doktora, pisac je bio primljen u bolnicu zbog „letargije i konfuzije“, a njegovo stanje se veoma brzo pogoršavalo. 
Međutim, doktor Benitez kaže da se ovo ne može sigurno utvrditi bez DNK analize. Mnogi se slažu s ovom teorijom navodeći jer je to prvi put da je neko analizirao sluičaj ne znajući o kome je reč. 
Tumor na mozgu
Prilikom eshumacije Poovog groba, otkiveno je da se unutar njegove lobanje nalazi nešto krajnje neobično. Mnogi tvrde da je reč o tumoru dok drugi pretpostavljaju da se ipak radi o nečem drugom. Naime, lekar iz Njujorka je rekao Pou da ima leziju na mozgu koja izaziva neželjene reakcije na alkohol. 
Grip
Tu je i teorija da je Po jednostavno podlegao gripu koji je zahvatio pluća. Hladna kiša i grip mogli su dovesti do upale pluća koja se završila smrtnim ishodom, dok je visoka temperatura verovatno uticala na halucinacije i konfuziju.
Ubistvo
Još jedna od mnogobrojnih teorija sugeriše da su Poa ubila braća njegove bogate verenice Elmire Šelton. Ova teorija se često potkrepljuje novinskim člancima, pismima i sećanjima koja govore da je putovanje na koje je Po otišao pre svoje smrti zapravo bila poseta budućim šuracima. 
Izvor: Nacionalna geografija

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.