
Izvor: Piplmetar.rs, 25.Jul.2024, 18:46
Danas za ručak spremamo punjeni patlidžan
Ako želite nešto stvarno preukusno, onda napravite punjeni patlidžan. Možete ga praviti sa mlevenim mesom, ili sa gljivama i povrćem.
Postoji bezbroj načina za pripremu ovog fantastičnog jela (bez njega se ne može zamisliti orijentalna kuhinja). Osim sa mlevenom junetinom, patlidžan možete puniti i svinjskim mesom ili mlevenom piletinom. A možete napraviti i vegetarijansku varijantu sa povrćem i pečurkama. Taj recept ćemo objaviti nekom drugom prilikom – i on je preukusan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << />
Kako se priprema punjeni patlidžan
Na instagramu smo pronašli savršen recept za punjeni patlidžan:
Članak se nastavlja posle reklama
Sastojci:
3 velika patlidžana
200-220 g mlevene junetine
1 zelena ljuta papričica
1/4 crvene ljute papričice
1 manja glavica crnog luka
1 paradajz
3 veća čeri paradajza
2 kašike ulja
1/2 kašike paradajz paste
1,5 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
1 kašičica aleve paprike
2-3 grančice peršuna
1/2 šolje vode
3 krompira
malo narendanog punomasnog sira
malo iseckanog svežeg peršuna
Sos:
Članak se nastavlja posle reklama
2 kašičice paradajz paste
1 šolja vrele vode
1 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
Priprema:
Prepolovite patlidžane po dužini i potopite u slanu vodu 30 minuta. Osušite.
Krompir iseckati i poređati sa patlidžanima na pleh. Premažite uljem.
Peći na 200°C 20 min dok ne omekša.
Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mlevenu junetinu i dinstajte sve dok ne promeni boju. Zatim dodajte iseckanu zelenu i crvenu ljutu papriku, paradajz, paradajz pastu, vodu i začine. Kuvajte 4-5 min. Umešajte peršun.
Pečene patlidžane filovati junećom smesom. Odozgo stavite kriške paradajza ili polovine čeri paradajza.
Pomešajte sastojke za sos i sipajte oko patlidžana.
Peći na 185°C 20-25 min. Dodajte narendan sir u krompir pre završetka.
Prijatno!
Članak se nastavlja posle reklama
from_my_point_of_view/gettyimages.co.uk
Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje